Dva tisoč ton paradižnika s prekmurske ravnice

Podjetje Paradajz bo prve količine paradižnika poslalo v trgovine v aprilu. Delo dobilo 14 delavcev.

Objavljeno
23. februar 2012 17.28
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Turnišče - Mlada prekmurska agronoma Dejan Šumak in Marin Žigo sta uresničila idejo o pridelavi večje količine paradižnika na prekmurski ravnici.

Konec lanskega leta je podjetje Paradajz, ki sta ga ustanovila pred petimi leti (partnerja v njem sta lani postala še Kristjan Magdič in Marjan Satler), na sedem hekatrov veliki parceli ob pomurski avtocesti v bližini Turnišča zgradili 40.000 kvadratnih metrov velik rastlinjak in izvrtalo 1400 metrov globoko geotermalno vrtino za njegovo ogrevanje.

Te dni so v rastlinjaku končali s sajenjem 48.000 sadik cepljenega madžarskega paradižnika na viseče osnove iz šote in kokosovih vlaken. Prvi pridelek paradižnika bodo obrali v aprilu, do konca leta pa ga bodo pridelali dva tisoč ton. Po Šumakovih besedah so se za prodajo celotnega pridelka dogovorili s tremi domačimi trgovskimi verigami.

Naložba je stala 6 milijonov evrov. Prekmurski podjetniki so vse račune, povezano z naložbo, plačali, in tudi pridobili uporabno dovoljenje za rastlinjak. S tem so izpolnili vse pogoje, da jim Agencije za kmetijske trge povrne tri milijone evrovo oziroma znesek v višini največ 40 odstotkov vrednosti naložbe, saj je bil projekt Paradajza uspešen na razpisu Novi izzivi. V podjetju Paradajz je trenutno zaposlenih 14 delavcev.