Dvajset let po smrti velikega kirurga

Minilo je dvajset let od smrti dr. Marka Godine, svetovno znanega kirurga slovenskega rodu. Zdravil je več kot 500 bolnikov z zapletenimi poškodbami okončin.

Objavljeno
27. februar 2006 17.44
dr. Marko Godina
Ljubljana - Minilo je dvajset let od smrti dr. Marka Godine, svetovno znanega kirurga slovenskega rodu. Marko Godina, sin slovenskega pisatelja Ferda Godine, se je rodil 15. aprila 1943 v Ljubljani. Poleg medicine, ki jo je študiral v Ljubljani in kasneje v Zagrebu, je študiral še jezike: latinščino, francoščino, nemščino, angleščino in italijanščino. Z delom na Kliniki za plastično kirurgijo v Ljubljani je začel leta 1971, sicer pa je že kot študent prejel nagrado za svoje raziskovalno delo v zvezi s t. i. zajčjo ustnico.

Prispevki dr. Marka Godine k mikrokirurgiji izhajajo iz velikih osebnih izkušenj, vsi pa se nanašajo na klinične probleme. Seznam njegovih revolucionarnih inovacij zajema prosti prenos tkiv na okončine z eno samo ohranjeno žilo, takojšnjo mobilizacijo po remplantaciji, urgentni prenos prostih režnjev ter ektopično implantacijo amputiranih delov telesa kot začasno shranjevanje. Zdravil je več kot 500 bolnikov z zapletenimi poškodbami okončin, kar predstavlja zavidljivo serijo posegov, kakršne bo v prihodnosti težko ponoviti.

V letih svojega delovanja je v Kuvajtu, na željo kuvajtskega ministra za zdravje, ustanovil mikrokirurško službo, v kateri je preživel petkrat po tri mesece. Prav tako je ustanovil Evropski tečaj kirurgije roke, ki se je v začetki izvajal v Ljubljani, kasneje pa v Umei na Švedskem. Gostoval je kot vabljeni profesor na Univerzi v Louisvillu, kjer je tudi pisal doktorsko disertacijo, katere zaradi predčasne smrti žal ni uspel dokončati. V njegov spomin so sicer nedokončane zapiske v slovenščini zbrali ter prevedli njegovi prijatelji z obeh strani Atlantika. Delo z naslovom A thesis, ki ga je izdala Prešernova družba leta 1991, hrani ta dragocen pregled veličastnih kliničnih izkušenj.

Žal je dr. Marko Godina skupaj z ženo Vesno 7. februarja 1986 preminil v prometni nesreči, na cesti med Zagrebom in Ljubljano. Njegovo ime, že pred tragično nesrečo znano po vsem svetu, je po njegovi smrti postalo mit. Svojo doktrino je širil po vsej Evropi, ZDA in vse do Avstralije. Da je bil zares cenjen strokovnjak in velik človek kaže tudi Godinov sklad za šolanje mladih nadarjenih kirurgov, ki so ga po njegovi smrti ustanovili v ZDA.

(povzeto po Graham Lister, 1991)