Dve leti potreboval, da je postal pametnejši

Po 20 mesecih je župan Popovič spet odklenil sanitarije na koprski tržnici in jih opremil s pomenljivim napisom.

Objavljeno
25. maj 2017 21.18
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper – »Pametnejši popusti« je novi napis, ki »krasi« vhod znova odprtega javnega stranišča na koprski tržnici. Po več kot letu in pol lahko številni turisti, obiskovalci Kopra, prodajalci, gostinci in branjevke spet uporabljajo javne sanitarije. Še ena nepotrebna môra in vzrok za slabo voljo je tako mimo, kaj je hotel doseči koprski župan in zakaj je moral naročiti zaprtje javnega stranišča, pa še zmeraj ni povsem jasno.

Pametnejši popusti je misel, pod katero se je podpisal P B, torej župan Boris Popovič, in ki si jo je mogoče razlagati na več načinov. Stari pregovor, ki ga je dal župan na veliko napisati nad vrata javnega WC, mnogi razumejo povsem praktično: Če je nekdo v stiski in ga tako ali drugače pritiska, je najbolje, če popusti in gre na stranišče. Obstaja tudi druga razlaga tega podpisa: da je Boris Popovič za 20 mesecev zaklenil vrata stranišča, ker je hotel nekaj doseči, nato pa uvidel, da bi moral biti pametnejši, in je popustil.

Vzdrževalna dela končali pred enim letom

Prve uradne različice občinske službe za odnose z javnostmi so bile, da so javne sanitarije na mestni tržnici zaprte zaradi vzdrževalnih del. Toda vzdrževalna dela so opravili pred natanko enim letom in zanje porabili 4800 evrov. Obseg del je bil manjši in bi jih lahko opravili v največ nekaj dneh. Še posebej ker so te sanitarije temeljito uredili pred šestimi leti in so bile kasneje večkrat nagrajene zaradi vzorne urejenosti in vzdrževanosti. V mestni hiši so se prva leta prav radi postavljali s tem sanitarnim presežkom. Že takoj, ko se je župan odločil stranišče zapreti, je bilo večjemu delu Koprčanov jasno, da je javna toaleta postala predmet izsiljevanja, kaznovanja, obračunavanja z lastniki lokalov in zaposlenimi na tržnici. Posledice so čutili tudi obiskovalci in nič krivi meščani. V objektu mestne tržnice namreč posluje nekaj več kot sto lokalov z več sto zaposlenimi. Poleg tega je na tržnici še 80 stojnic in samo ob koncu tedna jo obišče več tisoč ljudi. To je pomembna mestna infrastruktura, poslovno, turistično in družabno središče.

Spor z lastniki lokalov

V mestnem komunalnem podjetju Marjetici smo izvedeli, da bi prav radi odprli sanitarije. Zaprtje je bilo županov svojevrstni odgovor lastnikom lokalov, ki so zaradi več kot 20 let neurejenih lastniških vprašanj med etažnimi lastniki in občino ter zaradi spora, ki je nastal, še preden je Popovič nastopil mandat, sprožili tožbene postopke. Ker sporov drugače ni bilo mogoče rešiti, so mnogi v sodni poti videli edino možnost. Kolikor smo včeraj izvedeli od upravljavca tržnice, Stojana Fišerja iz podjetja Upravljanje Piran, sodišče o zadevi še ni odločilo.

To pomeni, da župan ni dobil kakšnega »sodnega« vzgiba, da bi si glede sanitarij premislil. Na vprašanje Dela, zakaj se jih je po 20 mesecih kar na lepem odločil odpreti, nam ni odgovoril. Za nekatere druge medije je dejal, da še zmeraj upa, da bodo na sodišču dokazali, kako so si lastniki lokalov prilastili funkcionalna zemljišča, in da se je za odprtje javnih sanitarij odločil zaradi starejših in mam z otroki. Bo pa po njegovih besedah menda prišel čas, ko bo vsem jasno, zakaj je naročil tak napis nad vrati javne toalete.

Več Koprčanov, ki smo jih včeraj na tržnici vprašali za mnenje, se je predvsem kislo smejalo še eni tipično koprski folklorni zdrahi. O napisu nad straniščnim vhodom pa so dejali, da ga razumejo kot županovo priznanje, da je vrata stranišča zaprl iz osebnih zamer in da je vsaj ob tej potezi spoznal, da je vendarle bolje, če si premisli.