Dve možnosti za pogorelo kočevsko šolo

 Po prvi različici bi obnovili 33 odstotkov stavbe, po drugi pa 66, pouk morda že septembra.

Objavljeno
11. julij 2013 13.07
fajfar/pozar
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje – V začetku prihodnjega tedna bo znano, v kakšnem obsegu bodo obnavljali OŠ Stara Cerkev, kjer je katastrofalen požar 9. junija uničil enajst od 16 učilnic. Možnosti sta dve: da obnovijo in na novo zgradijo le del, ki je pogorel, ali pa porušijo in na novo postavijo tudi preostali del montažne zgradbe.

Razlika je v obsegu in predvideni ceni obnove: po prvi različici bi obnavljali 33 odstotkov šolske zgradbe, ki je pogorela oziroma jo je zaradi požara potrebno temeljito obnoviti, investicija pa bi bila vredna 1,2 milijona evrov. Skoraj dva milijona pa bi stal večji poseg v stavbo, kjer bi rušili in gradili tudi del stavbe proti telovadnici.

Skupno bi posegali v 66 odstotkov šole. »Tudi ta del stavbe je bil izpostavljen visokim temperaturam, poleg tega pa bi z večjo investicijo šolo, ki sicer ni bila energetsko potratna, približali pasivni hiši,« pravi kočevski župan Vladimir Prebilič. S kotlovnico na lesno biomaso, o kateri razmišljajo na občini Kočevje, pa bi lahko ogrevali šolo in vrtčevsko enoto Mojca, ki stoji poleg šole.

Demografski kazalci kažejo, da bodo v bodoče v šoli imeli dovolj prostora

Dokumentacija za gradnjo bo pripravljena do konca meseca, potem se bodo odločili za javni poziv ali razpis za oddajo del. »Izvajalec bi lahko bil izbran septembra, tako da bi šola pred zimo imela streho in okna in bi lahko v notranjosti stavbe nadaljevali z deli,« pravi Prebilič in dodaja, da bi jo lahko končali pred koncem koledarskega leta.

»Z razporeditvijo prostorov v šoli smo bili zadovoljni, zato jih ne bi spreminjali,« pravi ravnateljica OŠ Stara Cerkev Sonja Veber, ki dodaja, da tudi demografski kazalci kažejo, da bodo v bodoče v šoli imeli dovolj prostora. Pomembno je, da so strokovnjaki ugotovili, da je plošča po požaru še vedno potresno varna in da tudi vmesnih zidov ni potrebno rušiti. »Želim si, da se obnova začne čim prej,« pravi Vebrova.

Če bi se odločili za manjšo investicijo, bi bilo v šoli dovolj prostora, da septembra začnejo s poukom, pravi ravnateljica: »Nad pisarnami so štiri učilnice in računalnica, spodaj sta še dve učilnici, hkrati imamo v stari stavbi tri učilnice, kar pomeni, da bi lahko imeli pouk brez gostovanja v gasilnem domu.« Je pa res, dodaja, da morajo v učilnicah zagotoviti centralno napeljavo in jih prebeliti.

O obsegu obnove bodo, pravita župan in ravnateljica, odločali s predstavniki ministrstva za šolstvo. To bo tudi zagotovilo večino denarja za obnovo oziroma razliko od ocenjenih 700.000 evrov zavarovalnine do vrednosti investicije. Občina bo za opremo zagotovila približno 200.000 evrov. V torek kočevski svetniki sicer niso podprli osnutka drugega rebalansa, največja težava pa bi bila lahko nezmožnost zagotavljanja sredstev za sanacijo OŠ Stara Cerkev,« pravijo na občini.