Dvig upokojitvene starosti ni izključen

Strokovna skupina na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve bo konec septembra končala delo na pripravi predloga izhodišč za posodobitev pokojninskega sistema.

Objavljeno
14. september 2009 14.27
Bodo upokojenci demonstrirali?
Erika Repovž
Erika Repovž
Ljubljana - Strokovna skupina na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve bo konec septembra končala delo na pripravi predloga izhodišč za posodobitev pokojninskega sistema. Tega bodo najprej predstavili socialnim partnerjem in upokojencem, nato pa bo sledila še javna predstavitev.

 

Kot nam je povedal vodja delovne skupine Peter Pogačar z ministrstva za delo, se usklajevanje s socialnimi partnerji še ni začelo. »Delo strokovne skupine še ni končano, vendar zagotavljam, da bo usklajevanje igralo pomembno vlogo pri pripravi končnega predloga,« je povedal. Po zadnjih informacijah delovna skupina posamezne rešitve še usklajuje, med pomembnejšimi vsebinskimi spremembami pa je tudi dvig upokojitvene starosti, ki je odgovorni tokrat niso zanikali, nočejo pa še povedati, kakšna naj bi bila po novem starostna meja za upokojitev niti ali bodo izenačili pogoje med ženskami in moškimi. Če bo vlada pred socialne partnerje postavila predlog, ki bo vključeval tudi tovrstne vsebinske spremembe, bo to za pogajalce nedvomno velik izziv, saj sindikati, vsaj za zdaj, neomajno vztrajajo pri svojih stališčih.

 

Pri preostalih vsebinskih vprašanjih gre med drugim za sistem bonusov in malusov, za način odmere pokojnine, za vprašanje o tem, kako učinkovit bo drugi pokojninski steber, in tudi za vprašanje o vse glasnejših zahtevah po izločitvi socialnih transferjev, ki se ne financirajo iz prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (invalidske in vdovske pokojnine). »Za konkretne sklepe je še prezgodaj, saj so posamezni instituti, kot so minimalna ali polna starost za upokojitev, tesno povezani z drugimi, kot so denimo bonusi in malusi. Vsekakor pa se izhodišča ne nanašajo samo na spremembo institutov za dvig dejanske upokojitvene starosti, ampak tudi na veliko drugih, nič manj pomembnih področij. Temeljna načela obstoječega pokojninskega sistema se ne bodo spreminjala, kar pomeni, da se bistveno ne bo spreminjala niti njegova tristebrna struktura. Prvi steber po predvidevanjih ostaja temeljni vir pokojnine,« miri Pogačar bojazni sindikalistov in upokojencev in za konec poudarja, da je morebitna neuresničitev predlaganih uskladitev pokojnin kratkoročni proračunski ukrep, s katerim poskuša vlada zmanjšati proračunski primankljaj v prihodnjih letih in ni v nikakršni povezavi s posodobitvijo pokojninskega sistema, ki jo pripravljajo na ministrstvu za delo.


Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela