Dvojčka nad Mariborom?

Mariborski župan Franc Kangler podpira projekt gradnje večdesetnadstropne stolpnice z vrtljivo restavracijo in razgledno ploščadjo.

Objavljeno
23. februar 2007 09.50
Poslanec Franc Kangler
Maribor – »Projekt podpiram, ker je dober. Želim si, da Maribor ne bi bil prepoznaven samo po kulturi, športu in gospodarstvu, ampak tudi po arhitekturni podobi,« je zamisel o gradnji ene najvišjih stolpnic v Sloveniji včeraj komentiral mariborski župan Franc Kangler. Stolpnica bi stala ob Titovi cesti, na nekdanjem zemljišču avtobusnega prevoznika Certus (zdaj Veolia), imela pa naj bi približno 30 nadstropij. Kot pravi Kangler, bi bili na vrhu vrtljiva restavracija in razgledna ploščad.

Franc Kangler pravi, da je o arhitekturni podobi mesta in stolpnici govoril s priznanim arhitektom Borisom Podrecco. Po županovih besedah je Podrecca prepričan, da je takšen objekt mogoče vključiti v okolje. Občina odločitve še ni sprejela. »To je le moja vizija. Če bodo strokovne ugotovitve stolpnici v prid, bo imel projekt podporo župana.«

Kangler je prepričan, da bi bila stolpnica (v njej bi lahko bili hotel, zabavišče, poslovni prostori) velik spomenik za Maribor. Razkril je, da ima neki investitor podobne gradbene načrte, kar pomeni, da bi se lahko Maribor ponašal s kar dvema stolpnicama – nekakšnima dvojčkoma. »Če Maribor prostorsko in strokovno to prenese, bosta dala soglasje za oba projekta župan in mestni svet,« je prepričan Kangler.

Na vprašanje, kako komentira novico, da o gradnji nebotičnika razmišlja tudi njegov celjski kolega Bojan Šrot, je odvrnil, da je ta nemara pač slišal za njegovo zamisel.

Franc Kangler je še poudaril, da je treba prenoviti tudi mestne trge in da mestno središče potrebuje prestižni hotel. Še zlasti zdaj, ko Maribor kandidira za kulturno prestolnico Evrope leta 2012. Zavzema se za oživitev življenja ob in na Dravi. Direktorju zavoda za turizem Milanu Razdevšku je naložil, da do 15. maja zagotovi plovnost Drave. Kangler obljublja, da bo vožnja med Koblarjevim zalivom in Lentom brezplačna.

Več v današnjem tiskanem Delu