Dvojno preverjanje Golobiča in Jankovića

Parlament je na zahtevo SDS, SLS in SNS odredil drugo preiskovalno komisijo, ki bo preverjala ljubljanskega župana Zorana Jankovića in predsednika Zaresa Gregorja Golobiča.

Objavljeno
23. september 2009 22.46
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana - Že drugo preiskovalno komisijo, ki meri na ljubljanskega župana Zorana Jankovića in predsednika Zaresa Gregorja Golobiča, je včeraj na zahtevo SDS, SLS in SNS odredil parlament. Po komisiji, ki bo preučevala afero Ultra, nastaja še komisija z doslej najdaljšim imenom v zgodovini.

Poslanci včeraj niso razpravljali o več kot desetinskem znižanju dotacij strankam v zadnjih štirih mesecih letos, s čimer bo država prihranila 132.316 evrov. Znižanje bo prvo v zgodovini parlamenta. Pred glasovanjem pa je Zmago Jelinčič opozoril: »Osli smo, če bomo to potrdili.« Menil je, da bodo velike stranke zlahka zbrale denar s pomočjo direktorjev, ki so jih ali jih bodo nastavile, ukrep pa bo prizadel manjše in je na ravni premierovega odpovedovanja kavicam. Za znižanje zaradi težav državnega proračuna v času krize je glasovalo 71 poslancev, trije so bili proti.

O preiskovalni komisiji, ki jo parlament, če jo zahteva tretjina poslancev, mora ustanoviti, pa se je razvnela dolga polemika o tem, kdo zapravlja davkoplačevalski denar pri javnih poslih, iz vladne koalicije pa je bilo slišati tudi, da gre za zlorabo instituta in da je zapravljanje tudi množica preiskovalnih komisij.

Opozicija: Sum klientelizma in korupcije

Jankovićev nakup 119 stanovanj od Vegrada je - kot so predstavili v SDS - prvi cilj preverjanja, še posebno ker je z Vegradom hkrati sklepalo posle Jankovićevo družinsko podjetje. Alenka Jeraj je opozorila, da je Janković pozval občane, naj počakajo z nakupi stanovanj, ker bodo cene metra po novem letu nižje od 2000 evrov, sam pa je stanovanja brez razpisa kupil po 2515 evrov za meter. Preiskati nameravajo tudi plačilo obnove stavbe Univerze na Primorskem, kjer prejšnja vlada podjetju Makro 5 ni bila pripravljena plačati podvojenega računa (za milijardo nekdanjih tolarjev) za posel, ki se je začel v času Lucije Čok (nekoč LDS). Plačal pa je minister Gregor Golobič, ki mu isto podjetje gradi hišo v Vinjolah pri Portorožu, so opozorili v SDS in navedli, da univerzo zdaj vodi nekdanji politik SD Rado Bohinc. Med projekti, ki jih namerava preveriti komisija, je še cela vrsta javnih poslov, tudi gradnja pediatrične klinike, onkološkega inštituta in poslovanje državnega stanovanjskega sklada.

 

Koalicija: Sum zlorabe instituta

 

Namen preiskav je kampanja za lokalne volitve v Ljubljani, je menil Dušan Kumer (SD), ki je opozoril, da je Janković Vegradu za meter stanovanja plačal 2036 evrov, povprečna cena v Ljubljani pa je bila 2680 evrov in da so podatki pobudnikov napačni. V imenu Zaresa pa je Cveta Zalokar Oražem opozorila na inflacijo preiskovalnih komisij, kar vodi v razvrednotenje ugleda. Doslej jih je bilo 17, je povzela. Bolj kot preiskovanje sta namen politično obračunavanje in diskreditacija, je dejala in opozorila, da je Golobič drugič med preiskovanimi. »Ena preiskovalna komisija očitno zanj ni dovolj,« je dejala in opozorila, da je račun iz Nove Gorice, ki ga je podedoval, moral plačati, ker bi univerza sicer ostala brez prostorov, stroški z obrestmi zaradi neporavnanih obveznosti pa so naraščali iz dneva v dan. Dela v Vinjolah je podjetje Makro 5 opravilo že leta 2004, veliko prej, kot je postal minister, je dejala in še, da bo delo preiskovalcev zanimivo pri preučevanju gradnje pediatrične klinike in onkologije, ker so bili v nepravilnosti menda močno vpleteni člani prejšnje vlade in - kot je dejala - »čudežni deček SDS Domen Zavrl«.

Po številnih medsebojnih očitkih so odlok o ustanovitvi pete preiskovalne komisije na koncu zasedanja poslanci potrdili z 72 glasovi za in nobenim proti.


Iz tiskanega Dela