E-zdravje zdaj že pred vrati

Leta 2013 si bodo zdravniki izmenjevali podatke o bolnikih računalniško - naročanje bo po spletu, v lekarno brez recepta.

Objavljeno
20. september 2012 20.27
suhadolnik urgenca
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Kar smo v Sloveniji dolgo napovedovali, je zdaj pred vrati. V prvi polovici prihodnjega leta bo zdravstvo začelo delovati skoraj brez papirja, povezano bo tudi z EU. K temu sta se zavezali podjetji Marand in SRC, ki sta z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem kot izbrana ponudnika podpisali pogodbo za 6,3 milijona evrov.

Največja pridobitev bo olajšana izmenjava podatkov v zdravstvu in zato lažji in boljši način dela, je povedal minister Tomaž Gantar. Predmet pogodbe v vrednosti 6,3 milijona evrov je interoperabilna računalniška hrbtenica, to je osrednji del projekta e-zdravje, ki poteka na ministrstvu že vrsto let, a se je vedno kaj zataknilo.

Pogodba zdaj predvideva, da bo do novega leta med seboj povezanih 30 najpomembnejših slovenskih bolnišnic in zdravstvenih domov, do konca februarja pa tudi vsi manjši izvajalci in koncesionarji. Povezava je nujna tudi zaradi prostega pretoka pacientov znotraj EU, ki začne veljati prihodnje leto. V 150 dneh po podpisu pogodbe bo celoten sistem tudi prevzet.

Težav s povezovanjem različnih računalniških sistemov, ki jih imajo posamezne bolnišnice, ne bo, je dejal Andrej Maračič iz podjetja Marand, Miha Žerko iz konzorcija SRC pa, da je v SRC združenih sedem podjetij z več kot 90 odstotki slovenskih računalniških strokovnjakov za zdravstvo.

Skupaj bo v delo za interoperabilno hrbtenico vključenih 500 domačih računalnikarjev. »Ta projekt smo pripravljali zadnjih deset let,« je povedal Žerko. Toda spomnimo: UKC Ljubljana je imel velike težave že s povezovanjem različnih sistemov znotraj domače hiše in je zato celo zamujal z vstopom v spletni sistem dostopa do podatkov, ki ga je leta 2010 uvedel ZZZS. Kaj bo prinesla povezava računalniških sistemov bolnišnic in nasploh vseh zdravstvenih izvajalcev?

Recept nas bo čakal v lekarni

Do konca leta bo na voljo aplikacija e-triaže za vodenje triaže (razvrščanja bolnikov glede na nujnost bolezni) in vodenje čakalnega seznama bolnikov. V prvi polovici leta bodo lahko zdravniki po vsej državi medsebojno izmenjevali podatke o bolnikih iz njihovih zdravstvenih kartonov, laboratorijske izvide in rentgenske slike (slike, dobljene z magnetno resonanco, računalniškim tomografom, PET CT in klasičnimi rentgenskimi aparati).

Bolniki se bomo lahko naročali pri vseh zdravnikih po elektronski pošti (e-naročanje), v lekarno ne bomo več nesli recepta, ampak nas bo ta že čakal tam (e-recept). Uveden bo tudi elektronski register cepljenih oseb. Toda za te pridobitve bodo potrebni dodatna sredstva in razpisi ministrstva.

Ministrstvo za e-zdravje je doslej porabilo 3,2 milijona evrov. Podpisanih pogodb – s tokratno vred – je za 12,3 milijona od skupaj 22,1 milijona evrov, namenjenih za celotno e-zdravje. EU prispeva 85, Slovenija pa 15 odstotkov denarja. Bolnišnice, zdravstveni domovi in posamični zdravniki zaradi e-zdravja po besedah ministra ne bodo imeli dodatnih stroškov.