E-zemljiška knjiga: predlagamo lahko 
le vpise lastninske pravice

Več kot polovico predlogov podali notarji. Izpis iz e-zemljiške knjige po novem brezplačen.

Objavljeno
09. maj 2011 20.38
Posodobljeno
10. maj 2011 08.13
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Ljubljana – V prvih osmih dneh veljave novele zakona o zemljiški knjigi (ZK) so stranke prek spletnega portala vložile že 1554 zemljiškoknjižnih predlogov. Zabeleženih je bilo 144.000 izpisov iz zemljiške knjige, v sistemu pa je registriranih skoraj 9000 uporabnikov, od katerih se jih je več kot polovica za to odločila v prvih treh delovnih dneh maja.

Kot so sporočili z vrhovnega sodišča, so do nedelje 218 zemljiškoknjižnih predlogov (od 1554 vloženih) sprejeli na zapisnik, 354 so jih vložili notranji kvalificirani uporabniki (referenti v ZK), preostale pa zunanji. Med zadnjimi je največji delež notarjev, ki so vložili 874 predlogov, na Gursu so to storili 46-krat, odvetniki pa 34-krat. Fizične osebe so prek e-portala vložile 11 predlogov, tega pa do zdaj ni uporabila še nobena nepremičninska agencija, ki jim zakon v določenih pogojih tudi daje to možnost.

Na okencu bomo plačali več

Spomnimo, da je zemljiška knjiga od začetka meseca povsem elektronska, kar pomeni, da ni več mogoče vlagati predlogov za vpis v papirni obliki. Stranke predlog za vknjižbo lastninske pravice še vedno lahko vložijo same, osebno na krajevno pristojnem sodišču, kjer jim bo referent na podlagi ustrezne dokumentacije zahtevek pretvoril v elektronsko obliko, vendar pa je cena za storitev višja, kot če bi postopek izvedle neposredno prek portala.

Kot so pojasnili na vrhovnem sodišču, lahko fizične osebe osebno ali na spletu podajo samo predloge za vknjižbo lastninske pravice v svojo korist, ne morejo pa vzpostavljati hipotek, stvarnih bremen in pravic, predznamb in podobno dalje. V primerjavi s prejšnjo ureditvijo glede zadnjega ni sprememb, saj so imeli pristojnosti za to v preteklosti predvsem notarji oziroma je bila za to potrebna overovitev listine. Dodajmo še, da posamezniki, ki želijo ZK-predlog vložiti sami v elektronski obliki, to lahko storijo le, če imajo digitalno potrdilo z varnim elektronskim podpisom in varni elektronski predal ter so vključeni v informatizacijski sistem za varno elektronsko vročanje.

Na sodišču so zagotovili, da z informatizacijo lastnikom nepremičnin, ki imajo v zemljiški knjigi navedene napačne podatke, kot so stari stalni naslov ali priimek, ni več treba vlagati zahtevkov za spremembo. Podatki se namreč na določeno obdobje usklajujejo s centralnim registrom prebivalstva.

Izpisek le s pomočjo 
ID-številke

Od začetka meseca lahko na portalu e-Sodstvo tudi brezplačno tiskamo izpise iz ZK – do zdaj je storitev stala približno tri evre, če je stranki zadoščal le izpis, cena za uradno žigosan dokument pa je bila višja. Na sodišču priznavajo, da nekateri uporabniki niso zadovoljni s tem, da nepremičnin ne morejo več najti samo na podlagi številke ZK-vložka. »ZK-vložek, po katerem so uporabniki iskali v starem sistemu, posamičnih in ločenih okrajnih sodišč, z novo zakonodajo namreč ni predviden oziroma je bil opuščen, saj je ZK po novem vodena centralno,« so sporočili. Nepremičnine zdaj lahko iščemo s pomočjo enotne ID-številke, če pa je uporabnik ne pozna, jo lahko poišče v zemljiškem katastru oziroma Gursovi bazi. V prvih osmih dneh maja so stranke izpisale že 144.000 pdf-izpisov.