Postojna: edina občina v Evropi z elektriko iz agregatov

Zadnje odjemalce, ki so brez elektrike v občini Postojna, naj bi z njo preskrbeli do ponedeljka.

Objavljeno
07. februar 2014 10.19
Posodobljeno
07. februar 2014 10.19
Postojna - led
De. P., Pi. K, Delo.si, STA
De. P., Pi. K, Delo.si, STA

Postojna, Nova Gorica, Ljubljana, Maribor - Ministrstvo za obrambo bo v Postojni s pomočjo slovenske vojske postavilo brezplačno pralnico, omogočena bo tudi brezplačna dostava na dom. Tako bodo razbremenili agregate in omogočili nemoten dovod elektrike.

Še vedno pa nekateri ne bodo imeli elektrike vsaj do ponedeljka, je na današnji novinarski konferenci povedal novi poveljnik civilne zaščite občine Postojna Curk. Od sobote naprej naj tudi ne bi bili potrebni dodatni agregati, saj bodo danes prejeli še nekaj dodatnih. Sicer pa Curk pravi, da je bila Postojna danes do 12. ure edina občina v Evropi, ki je celotno električno energijo zagotavljala samo z agregati.

Curk je še poudaril, da se bodo vsi skupaj morali navaditi na vsaj še tri mesece takega življenja. Župan Postojne Jernej Verbič je še enkrat zavrnil vse očitke o prepozni reakciji na nastale razmere in poudaril, da prioritete priklopov ni določala Občina Postojna, ampak Elektro Primorska.

Pojasnilo iz Občine Postojna: »Na naši spletni strani smo napačno zapisali, da je novi poveljnik civilne zaščite občine Postojna Sandi Curk. Po razrešitvi prejšnjega poveljnika in njegovega namestnika je namreč vodenje štaba prevzel župan Občine Postojna Jernej Verbič ter imenoval krizni štab, ki ga sestavljajo strokovnjaki s posameznega področja v občini Postojna, ki so njemu in OŠCZ v pomoč pri posameznih odločitvah in pri izvajanju nalog štaba. Sandi Curk je organizacijski vodja Kriznega štaba«

Uničenih 60 odstotkov daljnovodov

Žarko Cerkvenik iz Elektro Primorska je povedal, da je trenutno v postojnski občini brez elektrike 980 gospodinjstev, od tega 700 v mestu Postojna, ostali na podeželju. Od 85 kilometrov daljnovodov na območju Postojne je 70 km poškodovanih, od tega 50 kilometrov popolnoma zaščitenih.

Načrtujejo in upajo tudi, da bodo 20 odstotkov energije v nedeljo pripeljali prek podeželskih daljnovodov tako iz Pivke kot iz Razdrtega in tako zagotovili energijo predelu, kjer je največ gospodinjstev, in razbremenili agregate ter jih premestili na področja, kjer še nimajo zagotovljene električne energije. Popolnoma brez elektrike je trenutno še sedem naselij.

Elektro Ljubljana: Brez elektrike še 14.500 odjemalcev

Okoli 14.30 je izpadel 110-kilovoltni daljnovod med Vrhniko in Klečami, kar pomeni, da je brez električne energije ponovno okoli 30.000 odjemalcev Elektra Ljubljana, je na novinarski konferenci povedal predsednik uprave tega podjetja Andrej Ribič. Upa, da bo sistem kmalu za silo pokrpan oziroma da bodo odjemalci pod napetostjo v nedeljo.

Danes so število odjemalcev brez električne energije uspeli znižati na 15.000 odjemalcev oziroma 700 transformatorskih postaj, po izpadu pa je brez napetosti spet 900 transformatorskih postaj. Ribič upa, da zadnja okvara ni hujša in da jo bodo lahko sanirali, saj je od te povezave odvisno napajanje Logatca in Cerknice.

Glede vzpostavitve daljnovodne povezave med Logatcem in Vrhniko je Ribič pojasnil, da vsa dela potekajo 24 ur na dan, v tem hipu imajo postavljenih osem drogov. Do sobote naj bi postavili vse, je ocenil, najkasneje pa naj bi povezavo vzpostavili v nedeljo popoldne. Tako so namreč napovedali in Ribič upa, da bodo uspeli držati obljubo.

Trenutno na območju Novega mesta praktično nimajo izpadov, v Ljubljani naj bi izpad imeli samo na eni transformatorski postaji. V Trbovljah je prav tako vse v redu, je našteval Ribič, na Kočevskem še kar nekaj odjemalcev napajajo s pomočjo agregatov, najhuje pa je, kot že omenjeno, na Notranjskem.

Predsednik uprave Elektra Ljubljana je ponovno opozoril na primerno in strokovno ravnanje z agregati in poudaril, naj ljudje za priklop agregatov na omrežje pokličejo za to usposobljene osebe. Zdaj bodo namreč začeli s sanacijo nizkonapetostnega omrežja in vsaka napaka lahko ogrozi življenje njihovih delavcev.

Severna Primorska: gasilcem pomagajo vojaki

Na Severnem Primorskem hitijo s čiščenjem žleda in vejevja na trasah daljnovodov, da bi delavcem Elektra Primorska omogočili popravilo daljnovodov. Poleg pripadnikov 17 prostovoljnih gasilskih društev in drugih reševalnih ekip je na tem območju znova 41 pripadnikov Slovenske vojske s svojimi vozili, ki pomagajo odstranjevati posledice ujme.

Iz Elektra Primorska sporočajo, da se je zmanjšalo število odjemalcev brez električne energije na njihovem območju na 2891. Še vedno so brez električne energije v delu Postojne, Razdrtega, Črnega Vrha, na Trnovsko-Banjški planoti, na območju občin Idrija in Cerkno, na Tolminskem in Kobariškem.

Kosmač je še povedal, da sta osnovna šola in vrtec v Čepovanu odprta, vendar v njih ni še vseh otrok, saj nekateri še vedno nimajo varne poti od doma do šole.

Zdaj grozijo poplave

Na Goriškem pa se v prihodnjih dneh bojijo poplav. Zato imajo v skladiščih že pripravljene potopne črpalke in okoli 14.000 protipoplavnih vreč za zaščito pred naraslimi vodami.

Elektro Maribor: Razmere so se bistveno izboljšale

Na območju Elektra Maribor se je stanje po posledicah, ki sta jih zadnje dni pustila zmrzal in žled, bistveno izboljšalo. V četrtek zvečer je bilo brez napajanja prvič manj kot 900 odjemalcev. Kot sporočajo iz podjetja, so 99 odstotkom svojih odjemalcev na srednji napetosti že zagotovili preskrbo.

Ovire v prometu

Zaradi ledu in snega, ki sta v zadnjih dneh ohromila življenje v velikem delu države, so marsikje še vedno težave v prometu. Zaradi podrtih dreves in električnih drogov, pa tudi poledice in zimskih razmer, ostajajo zaprte številne ceste. Zaradi čiščenje žleda in ledu ponekod začasno zapirajo avtocestne odseke.