»Edini način, da kmet preživi brez subvencij«

Evropa pri njegovem sprejemanju precej zamuja, je na predzadnjem mestu, celo za Afriko.

Objavljeno
22. februar 2020 06.00
Posodobljeno
22. februar 2020 09.30
Če hočemo jesti, moramo poskrbeti za zdravje tal. FOTO: Uroš Hočevar
Tla. Ključni naravni vir za pridelavo hrane, hkrati pa tako samoumevna, da jih betoniramo, teptamo, prekomerno gnojimo in onesnažujemo s pesticidi in v njih zakopavamo odpadke. Okoli tretjina tal na svetu je degradiranih in neprimernih za pridelavo hrane ali pa bodo takšna kmalu postala. Če hočemo nahraniti naraščajoče svetovno prebivalstvo ob vse hujših posledicah podnebnih sprememb, bomo morali s tlemi bolje ravnati. Vse več ljudi vidi rešitev v ohranitvenem kmetijstvu.Vanj verjame tudi Rok Mihelič s katedre za pedologijo in varstvo okolja na biotehniški fakulteti univerze v Ljubljani, eden od soustanoviteljev Združenja za ...