EF ostaja brez prostorov na Dunajski

Ministrstvo za šolstvo prostore nujno potrebuje za svoje resorno področje. Tudi dogovor o najemnini ni bil mogoč.

Objavljeno
13. februar 2013 18.09
Ti. Kr., Ozadja
Ti. Kr., Ozadja

Ljubljanska ekonomska fakulteta bo jutri izpraznila prostore, ki so jih uporabljali za izvajanje rednega bolonjskega doktorskega študija na Dunajski cesti 104 v stavbi Mednarodnega centra za promocijo podjetij (ICPE), kot to od nje zahteva ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Leta 2011 je ministrstvo ekonomski fakulteti namreč dodelilo 360 m2 »zapuščenih in neurejenih prostorov«, ki so jih prenovili po tem, ko je ministrstvo obljubilo, da bodo ljubljanski univerzi po prenovi v naslednjem letu dodeljeni drugi, boljši prostori, trdijo na omenjeni fakulteti.

Lani novembra pa so od ministrstva prejeli poziv za izselitev, čez da jih nujno potrebujejo za svoje resorno področje. Ekonomska fakulteta se je z ministrstvom poskušala dogovoriti za mesečno najemnino, a je ministrstvo, dodajajo na fakulteti, »strošek najemnine ocenilo na nesprejemljivih, oderuških 10 evrov za m2« s pojasnilom, da dejavnost fakultete »ni sofinancirana, zato jo zaračunavate, kar pomeni, da jo, praktično gledano, tržite. EF je članica samostojne in avtonomne pravne osebe, Univerze v Ljubljani, ki tako od proračuna kot iz lastne dejavnosti članic pridobiva znatna sredstva, ki jih lahko nameni tudi za najemnine«.

Obrazložitev in interpretacija ministrstva, da redni doktorski študij obravnava kot tržno dejavnost, je po mnenju ekonomske fakultete absolutno nedopustna.

Ta je, dodajajo, »del nacionalnega programa visokega šolstva, ki se zaključi z javno veljavno listino, in je s posebno shemo sofinanciran prav od ministrstva, zato je obravnavanje doktorskega študija kot tržne dejavnosti nesmiselno. Še celo več, znesek šolnine je zaradi sofinanciranja od ministrstva navzgor omejen, zato ni možno, da bi dodatne - oderuške stroške najemnine pokrili s povečanjem šolnine. Edino logično bi bilo, da bi ministrstvo, ki je dolžno skrbeti za kakovost visokega šolstva, zapuščene prostore v svoji lasti dalo na uporabo javnim visokošolskim zavodom«.