Ekološko ozaveščenih le slaba sedmina

Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije (REUS) je med drugim pokazala, da je tretjina vprašanih ekoloških skeptikov, ekološko ozaveščenih in izobraženih pa je 14 odstotkov.

Objavljeno
27. avgust 2009 15.45
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA

Ljubljana - Agencija Informa Echo je v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor ter podjetjema Valicaon in Eco Consulting v Ljubljani predstavila rezultate prvega vala raziskave energetske učinkovitosti Slovenije (REUS). Ta je med drugim pokazala, da je tretjina vprašanih ekoloških skeptikov, ekološko ozaveščenih in izobraženih pa je 14 odstotkov.

 

Namen raziskave REUS je predvsem ugotoviti in v času spremljati, v kakšni meri so Slovenci učinkoviti pri rabi energije in uvajanju obnovljivih virov energije. Poleg tega je namen raziskave tudi ugotavljanje, ali bo Slovenija uspela doseči zastavljene cilje v okviru energetske politike in izpolniti obljube EU.

 

Kot je ob tem poudaril Rajko Dolinšek iz Informe Echo, je učinkovita raba energije vse bolj aktualno in pereče področje, ki zajema družbene in gospodarske interese ter interese posameznikov. Tokrat so se raziskovalci osredotočili na stanje bivalnih objektov, na sisteme prezračevanja, ogrevanja in hlajenja v gospodinjstvih, na rabo električne energije za delovanje gospodinjskih naprav in na informiranost o učinkoviti rabi energije.

 

Raziskava je tako med drugim pokazala, da je ugodnejša cena najpogostejši razlog za menjavo energenta, druga dva najpogostejša razloga pa sta praktičnost uporabe in zamenjava ob selitvi. Glede varčnih svetil v stanovanjih je 32 odstotkov vprašanih odgovorilo, da delež varčnih svetil v stanovanju znaša 10 odstotkov, medtem ko je 17 odstotkov vprašanih odgovorilo, da delež varčnih svetil v njihovih stanovanjih presega 60 odstotkov.

 

Glede rabe električne energije se sodelujoči v raziskavi niso izkazali za najbolj varčne. 59 odstotkov vprašanih je namreč odgovorilo, da električne naprave včasih pušča vklopljene tudi ob neuporabi, medtem ko to vedno počne štiri odstotke vprašanih. Dobra tretjina (35 odstotkov) vprašanih električne naprave po končani uporabi redno izklaplja.

 

Slovenci sicer za ogrevanje bivalnih prostorov v 36 odstotkih primerov uporabljajo fosilna goriva, 38 odstotkov sodelujočih v raziskavi jih prostore ogreva s pomočjo obnovljivih virov energije, 12 odstotkov z električno energijo in 14 odstotkov z daljinsko toploto.

 

Ravnanje s toplo vodo je v gospodinjstvih nekoliko slabše, saj jih tretjina ne zapira tople vode med tuširanjem, umivanjem zob ali pomivanjem posode. Klimatske naprave ima nameščenih 16 odstotkov gospodinjstev, večinoma pa jih vklapljajo pri višjih zunanjih temperaturah in z njimi hladijo več prostorov hkrati.

 

Raziskava je sicer razdeljena v dva dela. Standardni modul omogoča celovito sliko učinkovite rabe energije v slovenskih gospodinjstvih in bo skozi čas omogočal kontinuirano spremljanje trendov rabe energije. Odprti modul je na drugi strani namenjen predvsem podjetjem ali ustanovam, ki jih podrobneje zanima specifično področje rabe energije.

 

Prvi val raziskave je bil opravljen na reprezentančnem vzorcu 1078 gospodinjstev. Anketiranje je potekalo z obiskom na domu v aprilu in maju letos, anketirana populacija pa obsega posameznike od 15 do 65 let. Kot je ob tem poudaril Dolinšek, gre drugi val REUS pričakovati v začetku prihodnjega leta.