EKSKLUZIVNO: Cekuta naprošal Riedla, naj kriminalistom pove, da je od njega kupoval slike

Finski kriminalisti so kot osumljenca v zadevi Patria zaslišali brigadirja Toneta Krkoviča , ki pravi, da ga je vabilo na zaslišanje šokiralo. "Ja kaj pa imajo proti meni, saj v zadevi res nimam ničesar«.

Objavljeno
04. november 2009 17.05
Brigadir Anton Krkovič
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana - Finski kriminalisti so danes kot osumljenca v zadevi Patria zaslišali brigadirja Toneta Krkoviča , ki pravi, da ga je vabilo na zaslišanje »na katerem je pisalo, da sem osumljen - po finski zakonodaji - šokiralo. Ja kaj pa imajo proti meni, saj v zadevi res nimam ničesar«. Brigadir je zato od zasliševalcev hotel izvedeti, česa točno je osumljen: »Glede na to, da so me kot osebo, ki bi lahko razpolagala s pomembnimi podatki že naši kriminalisti pred časom zaslišali kot pričo, sem od fincev včeraj želel točno izvedeti kaj imajo proti meni. Ker mi niso vedeli ničesar povedati, sem se po navodilu svojega odvetnika branil z molkom. Dejal sem jim, da če oni nimajo nobenega konkretnega argumenta proti meni, potem tudi jaz nimam ničesar za povedati«. Ko bo poklican pred tožilce, še pravi Krkovič, »mi bodo ti morali pokazati vso dokumentacijo, v kateri se nahaja moje ime. Takrat bom tudi podal svojo izjavo«.

Ostali v javnosti najbolj odmevni osumljenci, nekdanji premier Janez Janša, Jože Zagožen, Walter Wolf in Rudolf Leban, kot so povedali za Delo , vabil za zaslišanja niso prejeli. Ker mora zaslišanec vabilo prejeti najmanj osem dni pred zaslišanjem, to pomeni, da ta teden zagotovo ne bodo zaslišani. Neuradno smo izvedeli, da naj bi Fince ta teden bolj zanimale priče. Eden izmed njih naj bi bil tudi nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Bojan Potočnik, ki pa je zanikal, da bi ga Finci vabili na pogovor. Celjskega slikarja Jureta Cekuto, ki je iz posla med Patrio in obrambnim ministrstvom že zaslužil slabega pol milijona evrov (Patria mu je preko svetovalne pogodbe, ki jo je s slikarjem imela odprto med majem 2004 in decembrom 2006 nakazovala 4000 evrov na mesec, dunajski poslovnež in eden glavnih osumljencev afere Hans Wolfgang Riedl pa mu je februarja 2007 nakazal še 340.000 evrov) nam včeraj ni sicer uspelo priklicati, da bi preverili ali bo zaslišan tudi on, smo pa zanimive informacije izvedeli od dobro obveščenih virov iz Avstrije. Cekuta naj bi Riedla lani večkrat obiskal na Dunaju in ga naprošal, da naj kriminalistom razloži, da je razlog za nakazilo denarja nakup njegovih slik. Riedl se s slikarjem, ki je prošnjo ponovil še čez čas, ni strinjal.