Eles in Dalekovod o delih pri daljnovodu Beričevo - Krško

Zagrebški Dalekovod bo v najkrajšem možnem roku pojasnil vse nejasnosti in podal odgovore na zahteve, ki so jih postavili v Elesu.

Objavljeno
16. januar 2013 11.27
Posodobljeno
16. januar 2013 11.27
rajšek daljnovod
S. P. /STA
S. P. /STA
Ljubljana - Potem ko je Elektro Slovenije (Eles) v začetku meseca ustavil dela na daljnovodu Beričevo - Krško, sta se, kot poroča STA, v torek sestali poslovodstvi Elesa in Dalekovoda. Obe strani sta izrazili željo po reševanju nastalih odprtih vprašanj, z reševanjem katerih ne bi bilo ogroženo nadaljevanje in načrtovan zaključek pogodbenih del, so sporočili iz Elesa.

Kot so v današnjem skopem sporočilu za javnost zapisali v Elesu, povzema STA, je bil skupen sestanek namenjen razreševanju problematike, nastale na projektu 400-kilovatnega daljnovoda Beričevo - Krško. Zagrebški Dalekovod bo v najkrajšem možnem roku pojasnil vse nejasnosti in podal odgovore na zahteve, ki so jih postavili v Elesu.

Z zaustavitvijo del na daljnovodu se je v ponedeljek sicer seznanil nadzorni svet Elesa in revizijski komisiji naročil, da pregleda, ali je poslovodstvo družbe investicijo vodilo kot dober gospodar s potrebno skrbnostjo, ter da o tem poroča nadzornemu svetu.

Eles je namreč v začetku meseca zaradi nespoštovanja pogodbenih določil s strani glavnega izvajalca del, družbe Dalekovod, ustavil gradnjo daljnovoda.

Sporov z Dalekovodom je po Elesovih pojasnilih več; preveč je zaračunal jekleno konstrukcijo, težave so pri izvedbi del, nov moment pa da je nastal tudi zaradi insolvenčnih postopkov nad Dalekovodom, so ob zaustavitvi del navedli v Elesu.

Kot je v začetku meseca pojasnil namestnik direktorja Elesa Aleksander Mervar, so morali ponudniki, ki so oddali ponudbe za ta posel, poleg ostalih obveznih pogojev predložiti tudi izjavo revizijske družbe, da imajo na dan 31. marec 2011 poravnane vse nesporne obveznosti. Za Dalekovod je to izjavo izdala revizijska družba PWC Zagreb, Eles pa zdaj zahteva vpogled v Dalekovodove poslovne knjige.

Po pisanju današnjega Dnevnika bo moral Dalekovod Elesu v zameno za še eno priložnost predložiti garancije za dobavo materialov in dobavo del.

Dalekovod sicer Elesu še vedno ni omogočil vpogleda v poslovne knjige. Ravno vpogled v bilance bi Elesu po pisanju časnika omogočal najti tudi odgovor na vprašanje, v kolikšni meri so realna pričakovanja, da bo Dalekovod zaradi zamude pri izvedbi del plačal pogodbeno kazen.

Pri rokih se namreč zapleta; dela bi morala biti po prvotnem načrtu končana do 1. junija, a želijo pri Dalekovodu ta rok premakniti na 25. julij. Prvi mož Elesa Milan Jevšenak je za Dnevnik pojasnil, da bodo v tednu dni dobili podatke o rokih, v katerih je izvajalec sposoben dokončati dela.

Pogodbena vrednost z Dalekovodom znaša 28,3 milijona evrov, doslej je bilo izstavljenih računov za 19,5 milijona evrov, od tega jih je Eles plačal 16,7 milijona evrov. Eles trenutno zadržuje plačila v višini 2,8 milijona evrov, kolikor po njegovi oceni znašajo preveč zaračunane jeklene konstrukcije, plus dodatno še okoli 300.000 evrov zamudnih obresti od preveč zaračunanih jeklenih konstrukcij od septembra 2011.