Emilu Rojcu je uspelo

Volitve v državni svet - Višje sodišče župana Ilirske Bistrice oprostilo obtožbe, za državne organe pa očitno ni sporno, da volitev za državni svet leta 2012 v občini Ilirska Bistrica sploh ni bilo

Objavljeno
01. december 2015 20.48
jaksetic/ Emil Rojc

Ilirska Bistrica - V nepodpisanem intervjuju z županom občine Ilirska Bistrica Emila Rojca, v objavi na straneh zadnje številke Notranjsko-primorskih novic, ki jih "ureja" in plačuje občina Ilirska Bistrica, so bralci izvedeli, da je višje sodišče v Kopru 8. oktobra letos župana Ilirske Bistrice oprostilo obtožbe, da je z zlorabo uradnega položaja kratil človekove pravice Zlatka Jenka v postopkih za volitve elektorjev za volitve v državni svet.

Okrajno sodišče v Ilirski Bistrici je namreč Emila Rojca spomladi obsodilo na štiri mesece pogojne zaporne kazni z enoletno preizkusno dobo, ker da ni storil vsega, kar bi lahko, da bi zagotovil pravočasno in pravilno izvedbo kandidacijskih postopkov za izvolitev elektorjev za volitve v državni svet leta 2012.

Po pritožbi župana Emila Rojca je višje sodišče v Kopru presodilo, da obtožba, da je "poskušal z zlorabo uradnega položaja zaradi razlike v družbenem položaju prikrajšati drugega za človekovo pravico," premalo konkretna. Sodišču namreč ni bilo jasno, kakšen je "družbeni položaj" oškodovancev.

Državno tožilstvo je Rojca preganjalo zaradi suma kaznivega dejanja neenakopravnega obravnavanja, ni pa tožilstvo preiskovalo drugih kaznivih dejanj odgovornih oseb, zaradi katerih v Ilirski Bistrici ni bilo volitev v državni svet.