En evro na cigaretno škatlico?

Minister za zdravje Andrej Bručan se je včeraj sestal s predstavniki nevladnih organizacij, združenih v Slovenski zvezi za tobačno kontrolo. Ti so mu predstavili predlog "tobačnega evra".

Objavljeno
07. februar 2007 11.20
Ljubljana - Minister za zdravje Andrej Bručan se je včeraj sestal s predstavniki nevladnih organizacij, združenih v Slovenski zvezi za tobačno kontrolo. Ti so mu predstavili predlog tako imenovanega "tobačnega evra". Sogovorniki so se zavezali, da bodo v prihodnjih mesecih sodelovali pri predstavitvah tobačnega evra oz. da bodo skušali najti ustrezno zakonsko rešitev skupaj z ministrstvom za finance in uradom za makroekonomske analize in razvoj, so sporočili iz Slovenske zveze za tobačno kontrolo.

Denar od prodaje tobačnih izdelkov za promocijo zdravja

Kot je znano, je bil 28. januarja zadnji dan za oddajo pripomb k predlogu novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki ga je ministrstvo za zdravje v javno obravnavo dalo v začetku januarja. Med najbolj odmevnimi spremembami, ki jih predvideva novela, je popolna prepoved kajenja v vseh javnih in delovnih prostorih, torej za strožje preprečevanje pasivnega kajenja. Novela je v javnosti sprožila veliko zanimanja in razprav, ministrstvo pa je prejelo tudi številne pripombe.

Kot eno od dopolnil k zakonu je Slovenska zveza za tobačno kontrolo predlagala uvedbo tobačnega evra. Tako naj bi se od prodaje tobačnih izdelkov pobirala trošarina v višini enega evra na cigaretno škatlico. Z denarjem, pridobljenim na ta način, bi nato financirali programe promocije zdravja, programe preventive ter zdravljenje bolezni, ki so posledica kajenja, pa tudi raziskovalno dejavnost in zgodnjo diagnostiko na področju bolezni, ki so v povezavi s tobakom.