En korak do nakupa ali do likvidacije Termoelektrarne Trbovlje?

Blaž Košorok, prvi mož HSE, ostal sam s Tet, obe pogajalski strani pa še taktizirata; za jutri napovedali sejo NS HSE.

Objavljeno
09. oktober 2014 23.30
Termoelektrarna Trbovlje, 13.Junij2014
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Po propadlih pogajanjih o prodaji 81,33 odstotka trboveljske Termoelektrarne (Tet) naj bi se ruska stran, kakor smo neuradno izvedeli, danes popoldne z NLB dogovorila, da štirimilijonsko poroštvo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) po podpisu kupoprodajne pogodbe prevzame Edelweiss Investment v lasti Rusa Burlakova.

Z nasprotno garancijo, ki naj bi jo NLB posredovala švicarska banka UBS, bi poroštvo s HSE prešlo na kupca in doslej edinega zainteresiranega investitorja v trboveljsko energetsko lokacijo, švicarsko družbo Edelweiss Investment. Ta naj bi za Tet neuradno sicer ponujala nekaj več od ocenjene likvidacijske vrednosti ali pol milijona evrov.

Kakor smo že poročali, ima HSE do NLB za potrebe jamstva Tet, vezanega na Agencijo republike Slovenije za okolje, štirimilijonsko poroštvo. HSE je v pogajanjih doslej vztrajal, da stroške sanacije deponije Tet prevzame kupec. Ta sicer še naprej vztraja, da HSE oziroma slovenska stran, bodisi slaba banka bodisi HSE ali Slovenski državni holding (SDH), nase prevzamejo "glavobol iz preteklosti "- skoraj dvajset let stare ekološke tožbe v vrednosti dveh milijonov evrov.

Te še ostajajo zadržek, o katerem se bodo po napovedi HSE jutri, v petek, odločali njihovi nadzorniki pod vodstvom Miloša Pantoša. V pogajalski skupini še vedno sodelujejo le predstavniki SDH in HSE, ne pa tudi gospodarskega in infrastrukturnega ministrstva.

Neuspešni tudi v podaljšku pogajanj

Pogajanja slovenske pogajalske skupine s švicarsko družbo Rusa Burlakova Edelweiss Investment o prodaji Termoelektrarne Trbovlje (Tet) so se kljub podaljšanju roka, ki se je iztekel v sredo opoldne, neslavno končala.
Rusova ponudba sicer velja do prihodnje srede.

Očitno je, da obe strani taktizirata in da bo Tet še nekaj časa vroča tema razgovorov ne samo med pogajalci temveč tudi med vladnimi resorji.

Iz sporočila Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) je razbrati zlasti očitek prvega moža HSE Blaža Košoroka do ministrstev za gospodarstvo in za infrastrukturo, ker sta zavrnili pobudo Slovenskega državnega holdinga (SDH), da sodelujeta pri pogajanjih. V zadnjem tednu so pogajalsko skupino tvorili le trije predstavniki HSE, predstavnica SDH in predsednik NS HSE Miloš Pantoš kot opazovalec, smo izvedeli.

Dve leti in pol je o prodaji Tet na lastno pest odločala peščica ljudi v vodstvu in nadzornem svetu HSE, zato se ni čuditi, da v končni fazi nihče drug ni pripravljen prevzeti odgovornosti. Tudi prst prvega energetskega sindikalista Branka Sevčnikarja je uperjen v HSE: "V politiki, ki jo je vodil zadnja leta in v nesposobni upravi vidim izključnega krivca za dogajanja v Tet in za večino dogodkov v slovenski energetiki."

Ne le tožbe, tudi poroštvo HSE je zadržek

Netransparentnost pri prodaji prvega energetskega objekta v državi, Tet, je glavni očitek sindikata energetike Blažu Košoroku, prvemu možu HSE. Nič manj neprizanesljivi niso v vladi. Ruske ponudbe za Tet razen nekaj posameznikov ni videl nihče. Zadnja ruska ponudba naj bi se ustavila pri pol milijona evrih in pri odgovornosti za zaposlene, ne pa tudi za stare grehe Tet. Ti so od včeraj težki že šest milijonov evrov.

Na rusko-slovenski pogajalski tehtnici se je na eni strani znašlo 30 milijonov evrov vredno zapiranje Tet, na drugi dva milijona evrov vredne tožbe ter štirimilijonsko poroštvo HSE.

Za star greh, ki ga ruski mogotec noče kupiti v paketu s Tet, so doslej veljale ekološke tožbe zasavskih kmetov, po nekaterihi podatkih vredne štiri milijone, po drugih 700 tisočakov. Burlakov vztraja, da kupi Tet, očiščeno preteklih bremen. Da bi okoljske škode prevzel HSE, pa zaradi nedovoljene državne pomoči ni sprejemljivo za slovensko stran. Tožbe so do sredinih pogajanj veljale za edini zadržek na poti do nakupa Tet. V sredo so na HSE prvič izpostavili tudi poroštvo, ki ga imajo do NLB za potrebe jamstva TET, vezanega na Arso, v višini slabe štiri milijone evrov. O njem je vedel več povedati Branko Sevčnikar, ki meni, da gre za dovoljenje za deponijo Tet, za katero Rus noče prevzeti jamstva. Sicer pa se čudi slovenski odločitvi o zaključku pogajanj, saj ponudba velja še en teden.

Neuradno naj bi napotek, da v pogajalsko skupino infratrukturni resor ne predlaga nikogar, dal minister Peter Gašperšič, ki je bil včeraj v tujini in nedosegljiv. Na ministrstvu za gospodarstvo pa so bili zelo jasni: "Za upravljanje državnega premoženja je ustanovljen SDH, ki je skladno z zakonom pooblaščen za upravljanje državnega premoženja in tudi za transparentnost prodajnih postopkov. Ministrstvo nima zakonskih pooblastil, da sodeluje v njih." Na SDH "košarice" gospodarskega in infrastrukturnega ministrstva ne komentirajo.

Sevčnikar že v kratkem napoveduje sklic socialno-ekonomskega odbora na področju energetike. Od HSE želi slišati, ali ima alternativni scenarij, če Tet ne prodajo oziroma se jo odločijo likvidirati: "Likvidacija ima lahko širše posledice. Hočemo vedeti, kdo bo zanje prevzel odgovornost, saj bo prek socialnih transferjev vse padlo na ramena države. Ne bo le Zasavje izgubilo 160 delovnih mest v Tet in država energetske lokacije. Sprašujem se, kaj je s štabom razvojnikov in eminenc v slovenski energetiki. Ali ne smejo, nočejo ali ne znajo najti rešitve?"

Scenarij mehke likvidacije Tet je za Sevčnikarja le izgovor za njen stečaj. "Likvidacijskih sredstev bo hitro zmanjkalo. Če ne potrebujemo Tet ali kateregakoli drugega energetskega objekta, naj to nekdo pove in prevzame odgovornost za posledično nestabilnost sistema. Država je lastnica HSE, zato bi se morala že zdavnaj vključiti v vse postopke. Najlaže si je oprati roke," je ogorčen Sevčnikar, ki dobro razume, kakor pravi, zakaj noče nihče sodelovati v pogajanjih o prodaji Tet oziroma v tem, kar so zakuhali na HSE.