En referendum ali številni?

Sinoči na na izredni seji so se poslanci pogovarjali, kdaj bomo državljani odločali o zakonu o malem delu in ali bo o ustavnosti referenduma o zapiranju arhivov SDV odločalo ustavno sodišče.

Objavljeno
18. februar 2011 10.40
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Ker je študentska organizacija zbrala več kot 40.000 podpisov, poslanci veliko izbire pri malem delu niso imeli. Edino vprašanje je bilo, kdaj bo ljudstvo odločalo. Opozicija je predlagala preložitev glasovanja na maj, ko bi ljudje hkrati odločali o več zakonih. Iz vladne koalicije pa, da združevanje več referendumskih odločanj ne pride v poštev. Še bolj burno je bilo ob arhivih SDV. »Privarčujemo lahko malo več kot štiri milijone evrov,« je v imenu študentov, ki so zbrali več kot 40.000 podpisov, poslance na začetku seje k preložitvi referenduma na maj, ko bi hkrati izvedli več referendumov, pozval Marko Funkl. Zakon to omogoča, a le, če bi soglašali dve tretjini poslancev. Koalicijski poslanci so zamisel – kot že lani pred referendumom o RTV – zavrnili.

Preložitev referenduma z 10. aprila (predlog koalicije) na 8. maj je že dan prej predlagala SDS. A so koalicijski poslanci to že v odboru, ki je pripravljal odlok o razpisu referenduma, zavrnili. Zgodba se je pred celotnim zborom ponovila. Všečna pobuda o nižjih stroških skriva neokusno špekulacijo, je pojasnil Dejan Levanič (SD) in nadaljeval: »Nabrati čim več tem, zamegliti vsebino teh zakonov, ki bi šli na referendum, in prepričati volivce, naj glasujejo proti vsemu ... Narediti čim bolj kaotične razmere in v pravem času prevzeti tudi oblast.«

Levanič je dodal, da morajo predlagatelji prevzeti odgovornost za stroške referendumov, ki so »le še sredstvo za politično obračunavanje«. Da ni možnosti za prestavljanje, so potrdili predstavniki drugih koalicijskih strank. Gre za premik le za en mesec, je ugovarjala Alenka Jeraj (SDS).

Še veliko ostrejše polemike je sprožila trditev, da bi padec zakona o zaprtju arhivov SDV na referendumu povzročil neustavne posledice, zaradi česar so poslanci vladne koalicije zahtevali, naj o prepovedi tega referenduma, ki ga je zahtevalo 33 poslancev, odločijo ustavni sodniki. Poslanci so več ur ostro polemizirali o odnosu do prejšnjega sistema, do predsednika republike, pravici javnosti do vedenja in domnevnih nevarnostih za interese države, obveščevalne službe in posameznike v zamejstvu, če bo še veljal prosti dostop do arhivov SDV, ki je uzakonjen od leta 2006.

Referendum bo 10 aprila

O zakonu o malem delu bodo volivci na referendumu odločili 10. aprila, je uro pred polnočjo izglasovala večina poslancev v parlamentu. Datuma referenduma o zapiranju arhivov SDV niso določili. S 44 glasovi za in 24 proti so od ustavnega sodišča zahtevali presojo dopustnosti referendumskega odločanja o arhivih.