Energetsko najbolj učinkovite občine so Ptuj, Krško in Divača

Na Ptuju so s števlinimi projekti zmanjšali stroške ogrevanja javnih stavb za 36 odstotkov.

Objavljeno
12. september 2013 16.03
milosic*PTUJ
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Ljubljana - V okviru zaključnega seminarja o energetsko učinkovitih občinah so danes za energetsko najbolj učinkovito mestno občino razglasili Ptuj, v kategorijah srednje velike in majhne občine pa sta si naziva prislužila Krško in Divača. Ptuj je postal tudi absolutni zmagovalec med energetsko učinkovitimi lokalnimi skupnostmi.

Občina Divača, ki je prejela največ točk med majhnimi občinami, je z ukrepi na področju energetske sanacije javnih stavb že dosegla večje prihranke, učinkoviti pa so tudi na področju javne razsvetljave. Občina načrtuje, da bo 37-odstotno zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida uresničila že do leta 2015.

Ptuj je absolutni zmagovalec

Med srednje velikimi občinami, ki imajo več kot 5000 prebivalcev, je naziv energetsko najbolj učinkovite občine prejelo Krško, ki je zmagalo že pred štirimi leti. Prihranek pri sanaciji javnih objektov v občini Krško že presega 20 odstotkov, za 56 odstotkov pa so znižali tudi porabo javne razsvetljave.

Ptuj je prejel naziv energetsko najbolj učinkovite mestne občine in postal tudi absolutni zmagovalec. Na Ptuju so uresničili številne projekte na področju energetske prenove javnih stavb, v katerih so zmanjšali stroške ogrevanja za 36 odstotkov. Lotili so se tudi energetske sanacije javne razsvetljave, ki bo prinesla prihranek energije v višini 66 odstotkov.

Kot so sporočili organizatorji natečaja, Energetika.net, je imela komisija zahtevno delo, saj občine iz leta v leto izkazujejo več znanja in uspeha na področju obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije.