Eni bi ukinili borce, drugi Hudo jamo

72 let po vojni. V ozadju očitkov o pridobitni dejavnosti društev in kršenju zakona ideološka razdvojenost.

Objavljeno
14. februar 2017 21.27
bakal/ Gornja Radgona: Ta Ä?Xas en najbolj znanih
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Ljubljana - Socialistična partija Slovenije (SPS) je na ljubljansko okrožno državno tožilstvo (ODT) vložila zahtevo za prepoved delovanja Društva Huda jama. Gre za povračilni ukrep na decembrsko zahtevo Društva Huda jama za prepoved delovanja Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB).

Tako SPS kot Društvo Huda jama se pri svojih zahtevah sklicujeta na zakon o društvih, po katerem ni dovoljeno ustanoviti društva, katerega nameni in cilji so nasilna sprememba ustavne ureditve, izvrševanje kaznivih dejanj ali spodbujanje k nasilju, vojni, narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti. Drugo drugemu očitata tudi pridobitno dejavnost, ki po zakonu ne sme biti motiv za ustanovitev društva. V SPS so prepričani, da predsednik Društva Huda jama Roman Leljak s prodajo knjig in materialov prek društva deluje pridobitno, v Društvu Huda jama pa opozarjajo, da se ZZB ukvarja z izdajanjem knjig, založništvom ter oddajanjem in obratovanjem lastnih in najetih nepremičnin. Z vrhovnega državnega tožilstva, ki mu je ODT odstopil obe zahtevi, so sporočili, da sta zadevi »v fazi državnotožilskega preizkusa«.

»Nočejo se spopasti z resnico«

Toda glavna vzroka za zahtevo po prepovedi delovanja obeh društev sta predvsem ideološka razdvojenost in različen pogled na polpreteklo zgodovino. Predsednik Društva Huda jama Roman Leljak je za Delo povedal, da jih zelo moti odnos ZZB do takratnih zločinov, ponavljanje, da so bili »ti zločini v skladu z njihovo revolucijo, in zavajanje javnosti, da so pomore zagrešili člani neke črnogorske brigade, ki je takrat sploh ni bilo v okolici Celja«. Leljak pravi, da ne gre le za to, da so pripadniki NOB ta zločin zagrešili po vojni, ampak za to, da dobrih 70 let pozneje dejanja še naprej upravičujejo in delijo slovenski narod. »Nočejo se spopasti z resnico in še naprej zastrupljajo mladino, namesto da bi zločin sprejeli takega, kakršen je bil,« je prepričan Leljak.

»Prazno besedičenje«

V ZZB pravijo, da se na očitke Leljaka in njegove zahteve po ukinitvi društva za zdaj ne nameravajo odzvati. Njihov predsednik Tit Turnšek je povedal, da jih o tem nobena državna ustanova še ni uradno obvestila, in dokler bo tako, »imamo Leljakovo nastopaštvo za prazno besedičenje«.
Generalni sekretar SPS Tadej Trček je za Delo dejal, da so zahtevo za prepoved Društva Huda jama vložili kot odgovor na njihovo zahtevo po prepovedi delovanja ZZB. Pravi, da SPS temelji na vrednotah NOB. »Društvo Huda jama in z njim desnica zlorabljata vprašanje pietete za politične manipulacije, promocijo kolaboracije in netenje nemirov. Temo Hude jame desnica izkorišča za netenje sovraštva, hujskaštvo, sovražni govor, pozive k nasilju in zahteva popolno amnestijo za tiste, ki se niso predali in so še po kapitulaciji z orožjem napadali partizansko vojsko,« je povedal Trček.