Eno od cepiv, ki jih na Japonskem povezujejo s smrtmi otrok, tudi pri nas

Na Japonskem so po smrti štirih otrok po cepljenju proti nekaterim oblikam pljučnice in meningitisa proizvajalcev Pfizer in Sanofi-Aventis cepivi umaknili. V Sloveniji je na trgu cepivo Pfizerja, ki po navedbah agencije za zdravila ni del obvezne sheme cepljenja.

Objavljeno
08. marec 2011 11.34
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke bo lahko ukrepala šele, ko bo prejela obvestilo s strani Evropske agencije za zdravila. Direktorica slovenske agencije Martina Cvelbar je za STA dejala, da je dovoljenje za promet s cepivom izdala Evropska komisija. Zato je organ, pristojen za cepivo, Evropska agencija za zdravila, ki bo določila ukrepe, zavezujoče za vse države članice EU.

"Pri neželenih učinkih zdravil je treba ugotoviti, kakšna je vzročna povezava med zdravilom in neželenim učinkom. Ukrepi so sorazmerni z ugotovljenim tveganjem in lahko vključujejo spremembe informacij o zdravilih (vključitev novih opozoril, previdnostnih ukrepov, priporočil za zmanjšanje tveganja)," je pojasnila Cvelbarjeva. "Če pa ocena pokaže, da tveganj s sprejetimi ukrepi ni možno zmanjšati in je tveganje večje od koristi zdravljenja, se zdravilu odvzame dovoljenje za promet," dodaja.

Na Japonskem so tri dni po cepljenju z obema cepivoma umrli trije otroci, mlajši od dveh let, enoletnik pa je umrl dan po cepljenju proti pljučnici, ko je hkrati prejel odmerek cepiva proti davici, oslovskemu kašlju in tetanusu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot navaja STA, sta cepivi proti pljučnici in meningitisu prevenar in acthib na Japonskem na voljo dve leti. Tamkajšnje pristojne oblasti so začele preiskavo, s čimer bi ugotovili morebitne povezave med smrtmi in cepljenjem.

Japonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so novembra lani zabeležili smrt malčka, potem ko je ta prejel drugi odmerek cepiva acthib, še piše STA.