Enotni dosežemo stvari, ki se zdijo nemogoče

Petindvajseta obletnica postroja Moris: »Dan, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski«.

Objavljeno
16. december 2015 22.21
25.obletnica postroja v Kočevski Reki
Matjaž Albreht
Matjaž Albreht
Kočevska Reka – »Samostojnost smo dosegli z enotnostjo. Takšna narodova enotnost je v naši zgodovini izjemno redka. Zato je treba zgodovinski spomin nanjo posebno skrbno negovati,« je poudaril predsednik republike Borut Pahor ob 25. obletnici postroja Moris.

Slovesnost v Kočevski Reki z naslovom Dan, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski, je potekala pod pokroviteljstvom predsednika republike. Prvič pa sta skupaj sodelovali obe veteranski organizaciji Zveza društev in klubov Moris ter Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, ki sta pretekla leta obletnico postroja proslavili z ločenima prireditvama. Lani pa je Pahor izrazil željo po skupni slovesnosti.

»Pred petindvajsetimi leti je bil tu prelomen postroj teritorialne obrambe. Njegova zgodovinska izjemnost je bila to, da se je nastajajoča slovenska vojska predstavila domači in mednarodni javnosti z moderno vojaško opremo teden dni pred plebiscitom o neodvisnosti. Bil je velikega pomena z vojaškega in političnega vidika. Sporočilo sredi decembra odločilnega leta 1990 je bilo jasno. Nastaja suverena slovenska država. O tem bodo dokončno čez teden dni odločili naši ljudje na plebiscitu. Narodovo voljo bomo branili in ubranili z vsemi sredstvi. Imamo svojo vojsko. Ni nas strah. Zmagali bomo. In tudi smo. Zmagali smo tudi zato, ker smo bili enotni. Kot predsednik republike četrt stoletja kasneje želim vse nas nagovoriti k negovanju zgodovinskega spomina na to enotnost. Ob sedanjih in prihodnjih izzivih naj deluje kot izjemen navdih in dokaz, da smo veliki, ko smo enotni, in da enotni dosežemo stvari, ki se zdijo nemogoče,« je dejal Pahor. Spomnil je, da smo ustanovili državo, da bi skupaj z drugimi evropskimi narodi razvijali mir, varnost in blaginjo ljudi. V našem interesu je, da se ohrani mednarodni mir in da se vsestransko krepi Evropska unija.

Predsednik prve slovenske vlade, zdaj evropski poslanec Lojze Peterle, je v nagovoru najprej spomnil na razoroževanje tedanje teritorialne obrambe, s katerim je bilo izgubljeno okoli 80 odstotkov orožja. Zaradi tega so se kmalu začele obrambne priprave. Postroj tedanje brigade Moris v nastajanju, predstavljen 17. decembra 1990, je bil izraz obrambne strategije tedanje slovenske vlade. »Zato tu danes praznujemo preobrazbo tedanje teritorialne obrambe. Tedaj se je zgodil ključn prelom z nedemokratičnim redom, diskontinuiteta. Tu mi je zadišalo po slovenski vojski,« je dejal Peterle. Plebiscit je dokončno določil pot v samostojnost. V Evropo smo vstopili v času njene rasti z voljo, da delimo iste vrednote, načela in pravila igre. Danes je evropska zveza v krizi zaradi pomanjkanja volje, da delamo skupaj. Kljub temu nimamo alternative. Dokazati se mora tudi v času krize. Če hočemo nov evropski »skupaj« se moramo odločiti tudi za več slovenskega »skupaj«. Združene Evrope ne moremo doseči z več polarizirane Slovenije, je še dejal Peterle.

Na slovesnosti sta zbrane pozdravila tudi poveljnik 1. brigade Slovenske vojske Roman Urbanč in kočevski župan Vladimir Prebilič. Slovesnosti so se udeležili ministrica za obrambo Andreja Katič, načelnik generalštaba SV Andrej Osterman, Janez Janša, Igor Bavčar, Dimitrij Rupel, Ivan Oman, Marjan Podobnik, nekdanji nadškof Anton Stres pa tudi nekateri tedanji in sedanji poslanci.