Erjavcu Patria ne da spati

Minister za obrambo Karl Erjavec je na televizijski postaji POP TV povedal, da nakup oklepnikov v vrednosti 270 milijonov evrov vključuje tudi vse oborožitvene sisteme

Objavljeno
21. januar 2007 22.22
Karl Erjavec
Ljubljana - Minister za obrambo Karl Erjavec je danes v oddaji TV klub na televizijski postaji POP TV o nakupu oklepnikov Patria povedal, da bodo stali 61,9 milijarde tolarjev oz. več kot 270 milijonov evrov. Za ta znesek bo Ministrstvo za obrambo dobilo 135 vozil z osnovno konfiguracijo. V nakup so vključeni tudi vse oborožitvene sisteme, ki jih potrebujemo za razvoj naših vojaških zmogljivosti, kar je tudi v skladu z razpisom, je dodal minister Erjavec.

Prvo vozilo bo za testiranje dobavljeno že v letošnjem letu, zadnja vozila pa leta 2013, proizvodnja prvih vozil pa se začne leta 2008. Ker so tempo dobave tajni podatki, pa imajo le poslanci točne podatke, koliko vozil bo vsako leto dobavljeno.

Člani odbora DZ za obrambo bodo lahko prišli do vseh podatkov o nakupih

V sredo pridejo člani odbora DZ za obrambo na obrambno ministrstvo, kjer bodo lahko pogledali vse podatke v zvezi z nakupi. Po ministrovih besedah so sicer pojasnila dali že na zaprtem delu seje, res pa je, da niso mogli izdati določenih podatkov, ki so poslovna skrivnost. Glede tega je Erjavec že pisal predsedniku DZ, naj da strokovno stališče, če lahko razkrijejo te podatke.

"Poslanci so bili na zaprti seji natančno seznanjeni, kakšna vozila smo kupili, s kakšnimi konfiguracijami in s kakšnimi nadgradnjami. Nismo pa povedali cene za posamezne kose, ker je to pač poslovna skrivnost. Povedali smo, da je omenjena cena za nakup 135 vozil z vsemi konfiguracijami, tj. s štirimi vrstami oborožitvenih sistemov, kar je v skladu z razpisom."

Omenjenih 25 oklepnikov s samo osnovno konfiguracijo je specialnih vozil, tj. vozil za zveze, logistiko in inženirje, za katere pa v tem razpisu ni bil predviden nakup posebne nadgradnje. Minister ni mogel povedati, koliko bo stala nadgradnja teh 25 vozil, saj vojska še pripravlja konkretne zahteve, ki so povezane tudi z novimi tehnologijami. "Na odboru za obrambo smo pojasnili, da za teh 25 vozil, ki bodo dobavljena šele v letu 2013, v tem trenutku še ne moremo določiti, s čim bodo nadgrajena in koliko bo to stalo."

Minister je še pojasnil, da je bila Patria glede na posamezne konfiguracije od 10 do 18 odstotkov bolj ugodna, kakor tudi glede koristi za slovensko gospodarstvo, saj se je treba zavedati, da je ves ta posel vezan na protidobave. Pogodba je tako sestavljena, da mora biti slovenski delež 30 odstotkov. Glede protidobav pa gre za 69,1 odstotka, kar pomeni, da bo Finska za 161 milijonov evrov nakupila storitev in blaga v Sloveniji, je pojasnil minister in dodal, da zato skupaj z ministrstvom za gospodarstvo že pripravljajo vse potrebno za organiziranje slovenskega gospodarstva, da bo izpeljalo te protidobave. V pogodbi je zapisano, da ima slovenska stran v primeru nerealizacije protidobav možnost uveljavljanja bančne garancije, pogodbenih kazni in celo prekinitve pogodbe in tukaj so bila zelo trda pogajanja, je dodal Erjavec.

Ministrstvo za obrambo je podaljševalo roke za ponudbe, ker niso bile popolne. In potem, ko je ponudbo dopolnila tudi Sistemska tehnika na zadnjem roku (1400 strani), je komisija še isti dan izbrala Patrio. Na vprašanje, kako je mogoče, da komisija v enem dnevu preuči 1400 strani in izbere enega ponudnika, je minister odgovoril, da glede tega teče tudi sodni spor. Podjetje Sistemska tehnika je ta sodni spor izgubila, saj je bilo tudi na višjem sodišču potrjeno, da je bila ta zadeva v skladu s predpisi.

Na vprašanje glede provizij - pri takem poslu je po mnenju poznavalcev lahko računati na provizije od 6 do 15 milijard tolarjev - je minister dejal, da lahko zase 100-odstotno zagotovi, da ni prejel nobene provizije. Je pa tudi 100-odstotno prepričan, da noben uslužbenec ministrstva ni dobil nobene provizije, ker so bila pogajanj izjemno trda in so šli dejansko zelo nizko s ceno, je še pojasnil minister Erjavec.