Erjavec: Nakup oklepnikov v skladu s predpisi

Minister Erjavec je člane odbora DZ za obrambo med drugim seznanil z vsebino pogodbe in ceno 135 oklepnikov patria, ki jih je ministrstvo kupilo decembra lani.

Objavljeno
11. januar 2007 14.08
Ljubljana – Minister za obrambo Karl Erjavec je na današnji nujni seji parlamentarnega odbora za obrambo člane odbora med drugim seznanil z vsebino pogodbe in ceno 135 oklepnikov patria, ki jih je ministrstvo kupilo 19. decembra lani. Med drugim je pojasnil, zakaj je napovedoval, da cena oklepnikov ne bo znašala več kot 262,89 milijona evrov, vrednost celotne pogodbe pa je 278 milijonov evrov. Sejo so po dobrih dveh urah razprave za javnost zaprli, saj so predstavniki ministrstva odboru zaupali podatke, ki so v pogodbi opredeljeni kot poslovna skrivnost.

Minister Erjavec je v uvodu članom odbora dejal, da so z nakupom oklepnikov zagotovili ključni prednostni oborožitveni sistem in glavno opremo Slovenske vojske. Cena oklepnikov je po Erjavčevem mnenju ugodna. Koristi pa bo imelo tudi slovensko gospodarstvo, saj bo pri izdelavi oklepnikov delo našlo 1206 delavcev, pogodbenik pa se je v okviru protidobav obvezal kupiti za okoli 161 milijonov evrov slovenskega blaga ali storitev v naši državi, je dejal Erjavec.

278 milijonov evrov za 135 oklepnikov

Za nakup 135 oklepnikov partia 8X8 bo obrambno ministrstvo z vključenim DDV plačalo 278 milijonov evrov (66,6 milijard tolarjev). Skupna vrednost pogodbe tako obsega 135 vozil patria z vsemi konfiguracijami oborožitve v vrednosti 258,5 milijona evrov (61,9 milijard tolarjev) ter sistem za podporo vodenja in poveljevanja v vrednosti 19,5 milijona evrov (4,7 milijarde tolarjev), je pojasnil Erjavec.

Predsedujoči odboru Anton Anderlič (LDS) je od predstavnikov ministrstva za obrambo zahteval pojasnila o napovedovani in realizirani ceni oklepnikov, Aurelio Juri (SD) in Ivan Jelen (DeSUS) pa sta se zavzela za sprotno obveščanje vlade o postopku nabave oklepnikov. Koalicijski poslanci so bili z ministrovimi pojasnili zadovoljni. Je pa tudi Josip Bajc (SLS) želel več pojasnil glede postopka protidobav in možnosti zaposlitev, Drago Koren (NSi) pa je postavil vprašanje o širši družbeni koristi nakupa oklepnikov.

Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja SV

Nakup 135 oklepnikov sicer določa resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske in iz nje izpeljan srednjeročni obrambni program 2005 - 2010. V omenjenem programu je za nakup 135 vozil namenjeno 262,89 milijona evrov (63 milijard tolarjev), za elektronsko in komunikacijsko opremo pa je bilo predvidenih 79,7 milijona evrov (19,1 milijarde tolarjev), je še opozoril Erjavec in dodal, da je s tem izpolnil obljubo, da bo končna cena oklepnikov nižja od vrednosti 262,89 milijona evrov (63 milijard tolarjev), ki jih določa srednjeročni obrambni program.