Erjavec: Ne posegam v Rezmanove ustavne pravice

Predsednik stranke Desus Karl Erjavec izključitev poslanca Vilija Rezmana iz Desusa argumentira z neustreznim komentiranjem strankine odločitve, Žnidaršič vodstvu svetuje naj pred odločitvijo trikrat premisli.

Objavljeno
26. oktober 2009 14.08
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - S predlogom izključitve poslanca Vilija Rezmana "ne posegam v njegovo ustavno pravico, da lahko glasuje po svoji vesti, ampak gre zato, da je v času postopka neustrezno komentiral odločitev stranke", je danes po posvetu vrha DeSUS povedal predsednik stranke Karl Erjavec. To, da bi Rezman vrnil tudi mandat, pa je označil za znanstveno fantastiko.


Erjavec je ocenil, da je stranka še vedno enotna in da je bila izbira ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša prava. Pričakuje, da bosta izključitev Rezmana v sredo podprla tudi izvršni odbor in svet stranke. "Menimo, da je to v skladu z duhom stranke in tudi v skladu z zahtevami članov stranke," je poudaril. Z izključitvijo Rezmana slednji ne bo imel več ne tehnične podpore ne dostopa do dokumentov in do listin stranke DeSUS, je pojasnil Erjavec.

 

Kot je spomnil, je Rezman oporekal sklepom stranke, zlasti kadrovski komisiji in izvršnemu odboru, ki sta po besedah predsednika stranke dala polno podporo kandidatu Gjerkešu, ki je bil nato tudi v državnem zboru izvoljen "s prepričljivo večino".

 

Današnjega posveta se je sicer udeležil tudi vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič. Erjavec je o njem po sestanku povedal, da ni imel občutka, da bi se s predlogom strinjal. Na vprašanje, ali bi lahko predlog naletel na nestrinjanje v poslanski skupini, pa je predsednik stranke odvrnil, da bo poslanska skupina o tem demokratično odločala. "Pričakujem, da se bo s tem strinjalo najmanj pet poslancev," je dejal in pojasnil, da se je na to temo z njimi pogovarjal že prejšnji teden.

 

Žnidaršič je sicer povedal, da je vodstvu stranke predlagal, naj "trikrat razmisli, preden bi izvršnemu odboru ali svetu stranke predlagalo kakršno koli izključitev Vilija Rezmana". Kot je poudaril, je to formalno pravno nemogoče uresničiti in "bi bilo to bolj sramota za stranko, kot pa rezultat, ki ga hočejo doseči".

 

Predsednik DeSUS sicer ne pričakuje, da se bo Rezman sploh odrekel članstvu v poslanski skupini. To, da bi vrnil mandat, pa je ocenil kot znanstveno fantastiko. Poudaril pa je, da če bi bilo kaj higiene, bi bilo primerno, da se odreče tudi mandatu v državnem zboru, "glede na to, da mu je zelo težko uresničevati usmeritve in sklepe stranke Desus".

 

Glede nasprotovanja Žnidaršiča pa je Erjavec še pojasnil, da "v demokraciji vedno odloča večina in tudi znotraj stranke velja to pravilo". Od vodje poslanske skupine zato pričakuje, da bo spoštoval demokratične odločitve, tudi tiste, ki bodo sprejete pri organih stranke in v poslanski skupini.

 

Izvršni odbor in svet stranke bosta o predlogu Erjavca razpravljala v sredo. Še pred tem pa bosta v torek zasedala tudi statutarna pravna komisija DeSUS in nadzorni odbor stranke, ki bosta preverila, kako je tekel postopek kandidiranja ministra Gjerkeša, je še pojasnil Karl Erjavec.