“Erjavec ni zavajal državnega zbora in javnosti”

Parlamentarni odbor za obrambo je zavrnil vse tri sklepe, ki jih je opozicija pripravila za četrtkovo izredno sejo DZ o domnevno spornem poslu s finskimi oklepniki Patria.

Objavljeno
13. februar 2007 15.52
Minister Erjavec pred člani parlamentarnega odbor za obrambo
Ljubljana - Parlamentarni odbor za obrambo je na današnji seji zavrnil vse tri sklepe, ki jih je opozicija pripravila za četrtkovo izredno sejo, na kateri bo državni zbor razpravljal o domnevno spornem poslu s finskimi oklepniki Patria. Odbor je tako sledil stališču vlade, da pristojni minister Karl Erjavec ni zavajal javnosti glede postopka nabave in vrednosti oklepnikov. Prav tako pa je večina članov odbora ocenila, da sklenjena pogodba ni škodljiva.
Kot je znano, je 39 poslancev iz vrst vseh treh opozicijskih strank vložila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri naj bi razpravljali o poslu z oklepniki, ki jih obrambno ministrstvo kupuje od finske Patrie.

Skupina poslancev Erjavcu očita, da je pri postopku nabave zavajal javnost. Izkazalo se je namreč, da država za 258 milijona evrov kupuje le 110 oklepnikov z vso predvidena konfiguracijo, in ne 135 kot je na začetku zagotavljal minister.

Skupina opozicijskih poslancev s prvopodpisanim Anton Anderličem (LDS) je zato za izredno sejo predlagala tri sklepe. DZ naj bi opozoril vlado, da je Erjavec ravnal nesprejemljivo ter da je nedvomno zavajal državni zbor in javnost glede cene. Poslanke in poslanci naj bi tudi ugotovili, da je sklenjena pogodba škodljiva, zato naj bi zahteval vse možne ukrepe za popravo nastale škode.

Minister je na očitke ponovno zatrdil, da sklenjena pogodba ni škodljiva in predstavlja "korist in priložnost za domače gospodarstvo". Po njegovem mnenju pa je neutemeljen tudi očitek, da je onemogočal ustrezen nadzor nad postopkom izbire dobavitelja. "V nobeni fazi nisem zavajal niti poslancev niti javnosti," je zatrdil Erjavec.

“Težko je napovedati ceno oklepnikov čez slabih sedem let”

Po dveurni razpravi pa je odbor sprejel ravno nasprotne sklepe koalicije, ki sicer večinoma sledijo stališču vlade in navedbam ministra Erjavca. Tako je odbor ugotovil, da je bil nakup oklepnikov načrtovan že v resoluciji o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske, ki je bil sprejet v letu 2004.

Ob tem je odbor tudi ugotovil, da je nakup 25 oklepnikov, ki je predmet spora in očitkov opozicije, povezan s spremenjenimi cilji zveze Nato, ki so bili sprejeti lani. Koalicijski poslanci so na vprašanja opozicijskih članov odbora glede cene teh 25 oklepnikov odgovarjali, da se bo njihova dobava vršila zlasti v letih 2012 oz. 2013, zato je težko napovedati ceno oklepnikov čez slabih sedem let.

Matični odbor je tudi prisluhnil pojasnilom ministra in sprejel še sklep, ki ugotavlja, da je minister omogočil ustrezen nadzor in ni zavajal državnega zbora in javnosti, ker je bila pogodba sklenjena v skladu z razpisnimi pogoji.