Erjavec obiskal Savo in Iskratel

Minister za obrambo Karl Erjavec je z delegacijo obiskal vodstvo kranjskih podjetij Sava in Iskratel in se pogovarjal o tudi o možnosti finskih protidobav zaradi nakupa oklepnikov Patria.

Objavljeno
31. januar 2007 18.16
Karl Erjavec in Zdenka Cerar
Kranj - Močna delegacija ministrstva za obrambo na čelu z ministrom Karl Erjavcem je danes obiskala kranjski podjetji Savo in Iskratel. Minister se je z vodstvom obeh podjetij pogovarjal o poglobljenem sodelovanju in o možnosti protidobav zaradi nakupa oklepnikov. Finska bo morala namreč v slovenskem prostoru v okviru protidobav kupiti 161 milijonov evrov blaga ali storitev. Erjavec je prepričan, da lahko omenjeni podjetji z visokotehnološkimi izdelki v okviru protidobav veliko ponudita.

Kot je na današnji novinarski konferenci po končanem obisku obeh podjetij dejal minister Erjavec, je ministrstvo za obrambo tudi pomemben generator spodbujanja slovenskega gospodarstva, saj veliko investira v opremo Slovenske vojske.

"Ena največjih investicij je nakup oklepnih vozil od finske Patrie, ki vodijo do 161 milijonov evrov protidobav, ki jih mora Slovenija realizirati do leta 2018", je dejal minister Erjavec.
Ob tem velja, da so kot protidobave mogoči le posli, ki bodo na novo sklenjeni med slovenskimi in finskimi podjetji. "Zato čutim potrebo, da obiščem podjetja, ki imajo znanje in lahko kaj ponudijo svetovnemu trgu, saj se bodo Finci verjetno zanimali za tiste izdelke, ki so tudi širše zanimivi zaradi tehnološke razvitosti in kakovosti," je še dodal Erjavec.
Z ministrovim obiskom je bil zadovoljen predsednik uprave Save Janez Bohorič. Bohorič je poudaril, da protidobave omogočajo tudi gospodarstvu nove, agresivnejše in uspešnejše pristope v mednarodnih stikih. "Ministrstvo nam lahko pomaga pri promociji naših izdelkov, namenjenih obrambni, zaščiti in reševanju," je pojasnil Bohorič.

Direktor Iskratela Andrej Polenec pa je dejal, da so že navezali kontakte s finskim podjetjem, ki ima interes za boljše sodelovanje in možnost protidobav tudi to omogoča. "To lahko spodbudi naše sodelovanje s Finsko," je prepričan Polenec, ki je pojasnil, da Iskratel lahko "diverzificira svoje trge", tako da ni odvisen le od Siemensa.
"Izdatki za obrambo pa se bodo še povečevali in bodo leta 2009 predvidoma predstavljali dva odstotka BDP, zato je prav, da je slovensko gospodarstvo na to pripravljeno," je poudaril minister. Ob tem je dodal, da mora slovensko gospodarstvo te tržne niše izkoristiti in ne pustiti priložnostim, da propadejo.

Minister se je z vodstvom Save in Iskratela pogovarjal tudi o dosedanjem sodelovanju med podjetjema in ministrstvom na področju obrambe in zaščite ter reševanja. Kot je pojasnil direktor podjetja Savatech, prek katerega Sava najbolj sodeluje z ministrstvom, Dušan Kveder, njihove produkte uporablja ne le slovenska vojska in civilna zaščita, ampak tudi podobne institucije v drugih državah članicah zveze NATO. "Da se naši produkti plasirajo kot protidobave, nam daje možnost razvoja," je poudaril Kveder.

V okviru protidobav pa lahko Sava ponudi tudi turistične storitve.
Iskratel na drugi strani lahko pomaga vojski pri posodabljanju telekomunikacijskih omrežij, s čimer tudi podjetje pridobiva dodatne reference. Obe podjetji bosta sodelovali tudi na razpisih ministrstva za obrambo na področju raziskav in tehnologije, pri izdelkih in storitvah, ki so pomembni za obrambo in hkrati za razvoj obeh družb.