Erjavec pričakuje izključitev Rezmana

Karl Erjavec je napovedal, da bo zaradi izjav poslanca Desusa Vilija Rezmana sklicali izvršni odbor Desusa, ki bo obravnaval pobudo za izključitev Rezmana iz poslanske skupine.

Objavljeno
21. oktober 2009 16.04
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana/Luxembourg - Zaradi izjav poslanca Desusa Vilija Rezmana, ki niso bile v skladu s politiko stranke, je prišlo "do velikega razburjenja na terenu, med članstvom", je dejal predsednik Desusa Karl Erjavec. Na podlagi tega razburjenja bodo sklicali izvršni odbor Desusa, ki bo obravnaval pobudo za izključitev Rezmana iz poslanske skupine.

Erjavec je pojasnil, da je članstvo stranke upokojencev zmotilo zlasti to, da nečlan stranke oblikuje strankino politiko v nasprotju s sprejetimi sklepi. Pri tem gre za konkreten primer podpore kandidaturi Henrika Gjerkeša za novega ministra za lokalno samoupravo.

 

Erjavcu se sicer zdi nenavadno Rezmanovo vztrajanje pri tem, da Gjerkeša ne podpre zaradi pomanjkanja izkušenj: "To se mi zdi nenavadno, zlasti če vemo, da ravno gospod Rezman vodi odbor za gospodarstvo, zelo pomemben odbor v državnem zboru, pa vemo, da verjetno nima niti pet minut izkušenj pri vodenju neke pomembnejše gospodarske družbe v realnem gospodarstvu."


Glede izjav vodje poslanske skupine Desusa Franca Žnidaršiča, da ne namerava izstopiti iz stranke, da bi pa morali oditi tisti, ki niso naredili veliko in ki delajo težave in napake, je Erjavec dejal, da ne ve, na koga konkretno se izjave nanašajo in jih zato ne more komentirati.

 

Ponovno pa je predsednik Desusa poudaril, da je postopek izbire Gjerkeša potekal v skladu s strankinim statutom, zato ne razume očitkov o nedemokratičnosti postopka. Očitke je označil za "čisto zavajanje in neresnico".

 

Kot je pojasnil, je bil po izbiri najprimernejšega kandidata na kadrovski komisiji Desusa o kandidatu seznanjen premier Pahor, ki se je strinjal o kandidatovi primernosti. Na tej podlagi pa so o Gjerkešu odločali tudi na izvršnem odboru Desusa, ki je Gjerkeševo kandidaturo z izjemo Rezmana "soglasno podprl".

 

Erjavec pričakuje, da bodo strankini organi ob obravnavi predloga za izključitev Rezmana takšen sklep tudi sprejeli. Po njegovo bo poslanska skupina sicer v prihodnje "delovala še bolj kompaktno, v skladu s politiko stranke" ter bo "spoštovala sklepe, ki jih sprejemajo organi stranke".

 

Trenutne težave tudi ne bodo vplivale na stabilnost koalicije, je zatrdil Erjavec, ki dodaja, da bo Desus ne glede na morebitno Rezmanovo izključitev "še naprej trden člen koalicije".

 

Kot je znano so se trenja v Desusu začela, ko je Vili Rezman ob glasovanju o kandidatu za ministra Henriku Gjerkešu napovedal, da se bo glasovanja vzdržal. vodja poslanske skupine Franc žnidaršič pa je takrat tudi opozoril na neprimerne postopke izbire ministrskega kandidata, zaradi česar ga sam ne bo podprl.


Rezman se trenutno ne pogovarja o prestopu v drugo poslansko skupino, po njegovih besedah pa ostaja odprta možnost, da izstopi iz poslanske skupine in deluje naprej kot samostojni poslanec ali pa da odide iz DZ.

 

Žnidaršič in Rezman: Erjavec sam izbral Gjerkeša kot kandidata za ministra

Žnidaršič in Rezman v pisni izjavi za javnost pojasnjujeta, da je Erjavec že dan pred zasedanjem kadrovske komisije Desusa koalicijskim strankam predstavil kandidata za novega ministra, ki ga je sam izbral med 11 evidentiranimi, ne pa tistega, ki bi bil po mnenju Desusa najprimernejši. Poslanca sporočata, da želita z izjavo želita "zgolj zaščititi svoje osebno dostojanstvo in čast in ne morda izzivati napetosti v stranki".

13. oktobra dopoldne je predsednik Erjavec, navajata poslanca, obvestil poslansko skupino Desus, da je stekel proces evidentiranja kandidatov za ministra, in predstavil tri kandidate. Žnidaršič je obvestil poslansko skupino in predložil dopis, da so štiri kandidate predlagali tudi v ljubljanskem pokrajinskem odboru Ljubljana. Ocenili pa so tudi, da so primerni kandidati še Franc Jurša, Matjaž Zanoškar, Antona Urh in Vili Rezman, ki pa so zavrnili možnost kandidature, pojasnjujeta.

 

Erjavec je nato po besedah Rezmana in Žnidaršiča vprašal, ali ima mandat poslanske skupine, da vodstvu koalicije še isti dan predstavi kandidate. Poslanci Matjaž Zanoškar, Rezman in Žnidaršič so izrazili dvom o ustreznosti kandidatov, ki jih je predstavil Erjavec. Se je pa poslanska skupina strinjala, da Erjavec predstavi kandidate vodstvu koalicije. Žnidaršič je predsednika Desusa tudi opozoril, da bo kadrovska komisija s kandidati seznanjena šele naslednji dan in da s tem postopek evidentiranja še ni končan.

 

Žnidaršič in Rezman opozarjata, da je Erjavec ."isti dan, pred sejo kadrovske komisije, po njegovih besedah 'predstavnikom koalicijskih strank predstavil kandidata za novega ministra". Pri tem je Erjavec v torek predstavil enega samega kandidata, "ki ga je sam izbral med enajstimi evidentiranimi". "Desus ni izbiral najprimernejšega, razen če je Desus 'reduciran' na eno osebo ali ozek krog posameznikov," ugotavljata poslanca.

 

Kadrovska komisija je zasedala 14. oktobra. Poslanca se pri tem sprašujeta, ali je bila komisija, kot je dejal strankin sekretar Ljubo Jasnič, res seznanjena z vsemi možnimi kandidati, ter ali je Erjavec zavedel predsednike koalicijskih strank, ko jim je ponujal le enega kandidata.

 

O tem se bodo morali po besedah Rezmana in Žnidaršiča vprašati tudi poslanci in koalicijski vrh s premierom Borutom Pahorjem na čelu, kot tudi izvršni odbor Desusa.

 

Borut Pahor se v nesoglasja znotraj Desusa ne bo vmešaval

Kot je za Radio Slovenija povedal premier Borut Pahor, se v nesoglasja znotraj Desusa niti kot predsednik vlade, niti kot predsednik SD ne bo vmešaval, pričakuje pa, da bodo poslanci Desusa kandidata za novega ministra podprli.


"Ta kandidat je prišel na predlog iz stranke Desus, jaz sem ga ocenil za dobrega. Menim, da ima vse izobrazbene in vodstvene reference, da to zelo zahtevno delovno mesto v vladi dobro opravi. Kot predsednik vlade ga torej predlagam državnemu zboru in pričakujem, da ga bodo poslanke in poslanci vseh koalicijskih strank tudi podprli," je poudaril Pahor.

Izjavo premirja si lahko ogledate na tej strani.