Erjavec: Upam, da se bodo zdaj odpravili dvomi

Obrambni minister Karl Erjavec v zvezi z oklepniki finske Patrie pojasnjuje, da je 25 oklepnikov z osnovno konfiguracijo in brez oborožitve, vendar pa so bili taki razpisni pogoji.

Objavljeno
24. januar 2007 18.43
Ljubljana - Obrambni minister Karl Erjavec je danes v pogovoru v zvezi z oklepniki finske Patrie pojasnil, da je 25 oklepnikov z osnovno konfiguracijo in brez oborožitve, vendar pa so bili taki razpisni pogoji. "Enako konfiguracijo je ponudila tudi Sistemska tehnika, le da je bila njihova ponudba od 10 do 18 odstotkov dražja". Pri tem je izrazil upanje, da bo obisk članov odbora DZ za obrambo na MORS odpravil dvome "in da se bo potrdilo, da smo ravnali zakonito in izbrali najugodnejšega ponudnika".

Kot je pojasnil minister, so bile v razpisu za nakup osemkolesnih oklepnikov zahtevane štiri oborožitvene konfiguracije - minomet 120 mm, 30 mm top s protioklepno zaščito, mitraljez 12,9 mm in bombomet 40 mm - ter osnovna konfiguracija brez oborožitvenih sistemov. "25 vozil je v osnovni verziji in specialnih nadgradenj nimajo, ker gre za inženirska, logistična, vozila za zveze itn. Vozila z osnovno konfiguracijo tako nimajo nobenega orožja, ker gre za vozila za podporo bojni skupini in ta običajno nimajo kakšnih oborožitvenih sistemov," je pojasnil Erjavec.

Poudaril je, da specialne nadgradnje teh vozil tudi niso bile predmet razpisa. "To niti ni moglo biti predmet razpisa, ker bodo ta vozila dobavljena na koncu, se pravi leta 2013, in natančnejši projekti teh nadgradenj še niso izdelani," je nadaljeval. Teh nadgradenj zato tudi ne bi mogel kupiti, je še poudaril minister.

"Omenjenih 25 vozil z osnovno konfiguracijo je bilo torej zahtevanih že v razpisu in bi jih ponudila tudi Sistemska tehnika, le da je bila njihova ponudba od 10 do 18 odstotkov dražja. Že njihova osnovna verzija je bila dražja od Patrie, dražji pa so bili tudi v vseh ostalih konfiguracijah," je še izpostavil Erjavec.

Slovenska vojska ne potrebuje novih sanitetnih vozil

Glede očitkov, da med oklepniki iz Patrie ni sanitetnih vozil, pa je Erjavec poudaril, da je bila "Slovenska vojska vseskozi mnenja, da jih ne potrebujemo, ker imamo sanitetna vozila 6x6, ki so opremljena in v katerih je prostora za ranjenca dovolj". "To je bila pač ocena SV, da je ta podpora lahko izvedena z vozili 6x6."

Erjavec je tudi poudaril, da razpis ni imel navedenega zneska, do katerega so bili pripravljeni iti pri nakupu. "V srednjeročnem obrambnem programu 2005-2010 smo imeli za nakup 135 vozil načrtovano oceno 63 milijard tolarjev (262,9 milijona evrov) in jaz sem se na to skliceval. Prišli smo na 61,9 milijarde (258,3 milijona evrov) ne na 63".

Dodatnih 4,7 milijarde tolarjev (19,6 milijona evrov) pa je bilo porabljenih še za elektronsko komunikacijsko opremo. Ta je bila po Erjavčevih besedah v razpisu navedena kot opcija, sicer pa gre za poseben paket "iz drugih postavk in je tudi čisto drug projekt". "Odločili pa smo se, da ga že v tem trenutku kupimo, ker smo imeli neugodno izkušnjo pri vozilih 6x6, ko je bilo to kupljeno naknadno, ko so bila vozila že izdelana, potem pa smo imeli probleme pri vgradnji te opreme. Sistem ni deloval dobro, ker ni bil vgrajen že od vsega začetka."

"Ta sistem se bo sicer v prihodnje še nadgrajeval, ker gre za integralni sistem vodenja in poveljevanja". In ta postavka - elektronska in komunikacijska oprema - je v omenjenem srednjeročnem obrambnem programu "težka 19 milijard". "V razpisu je bila to opcija in če bi rekli, da tega paketa ne bomo kupili, bi vse skupaj stalo 61,9 milijarde tolarjev, vendar pa bi kasneje imeli težave, kot smo jih imeli z valuki 6x6," je še pojasnil Erjavec.

Erjavec omogočil vpogled v celotno dokumentacijo

" Upam, da bo današnji vpogled (članov odbora DZ za obrambo) v dokumentacijo prispeval k temu, da se bodo odpravili dvomi, da bomo odgovorili na vsa vprašanja in da se bo potrdilo, da smo ravnali zakonito in izbrali najugodnejšega ponudnika," je še dejal minister. Zagotovil je, da je predsedniku odbora Antonu Anderliču (LDS), Aureliu Juriju (SD), Robertu Horvatu (SDS), Dragu Korenu (NSi) in Ivanu Jelenu (DeSUS) omogočil vpogled v celotno dokumentacijo - tako v razpis, obe ponudbi ter v izbrano pogodbo z vsemi prilogami -, kar po Erjavčevih besedah obsega približno 2000 strani.

Na vprašanje, čemu je potrebna taka skrivnostnost glede celotnega procesa, pa je minister poudaril, da je Patria zahtevala, da bi morala biti celotna pogodba z vsemi prilogami poslovna skrivnost, "vendar sem protestiral, saj določeni podatki niso take narave". "Zatem so določene podatke dovolili, a še vedno premalo, da bi lahko vse natančno pojasnil poslancem."

"Zato sem danes dovolil ta vpogled, ker vidim da imam zakonsko podlago in zaščito. Če bi dovolil razkritje poslovnih skrivnosti brez tega, sem do Patrie po zakonu o gospodarskih družbah odškodninsko odgovoren. Vendar pa 45. člen poslovnika DZ zahteva, da je vlada dolžna zagotoviti vse podatke poslancem, v kolikor to ni v nasprotju z zakonom. In to ni v nasprotju z zakonom, ker nikjer izrecno ne piše, da poslanci nimajo vpogleda, torej jim je vpogled dovoljen," je pojasnil Erjavec. Ob tem je sicer spomnil, da bodo morali poslanci sicer po zakonu o gospodarskih družbah še naprej varovati te podatke kot poslovno skrivnost.

Zaradi velike medijske odmevnosti nakupa oklepnikov in številnih očitkov o nepravilnostih in celo zavajanju javnosti Erjavec sicer ne pričakuje večjih posledic, sploh pa ne "slabe volje premiera". "Ah ne, to pa ne. Glejte, to je največji posel v zgodovini Slovenske vojske in naivno bi bilo pričakovati, da opozicija tega ne bi izkoristila," je še dejal minister.