Erjavec zadovoljen z obiskom Patrie

Obrambni minister je z obiskom v podjetjih Nokia in Patria sklenil uradni obisk na Finskem. V Patrii je po besedah Erjavca prvi oklepnik 8x8 že v proizvodnji.

Objavljeno
03. april 2007 19.00
Helsinki - Obrambni minister Karl Erjavec je z obiskom v podjetjih Nokia in Patria danes sklenil dvodnevni uradni obisk na Finskem. V Patrii se je med drugim seznanil z dejavnostmi, povezanimi z nakupom oklepnikov 8x8. Po njegovih besedah dejavnosti potekajo po načrtih. Prvo vozilo je že v proizvodnji, minister pa upa, da bodo konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta lahko preizkusili, če vozilo ustreza zahtevam, določenim v pogodbi.

Po napovedih ministra Erjavca bo v Sloveniji še ta teden potekalo srečanje strokovnjakov obrambnega ministrstva in Patrie. V Patrii so slovensko delegacijo seznanili tudi z aktivnostmi na drugih mednarodnih trgih - v Južni Afriki, Turčiji in v Združenih arabskih emiratih.

Zaradi pogodbe s Patrio povečan interes tujih podjetij za sodelovanje s slovensko industrijo

Ena od posledic podpisa pogodbe s Patrio o nakupu oklepnikov 8x8 je po navedbah ministra tudi povečan interes tujih podjetij za sodelovanje s slovensko industrijo. V tem kontekstu je Erjavec na Finskem obiskal sedež Nokie, kjer so ga seznanili s potenciali nedavno ustanovljenega podjetja Nokia Siemens Networks. "Njihove kapacitete in dolgoročni načrti omogočajo tudi vključitev znanj in izkušenj slovenskih podjetij s tega področja," je povedal minister. Pojasnil je, da so govorili tudi o možnosti sodelovanja s slovenskimi podjetji kot dela protidobav na projektu vozil 8x8 na področju telekomunikacij.

Minister je obisk na Finskem ocenil kot koristen. Spomnil je, da je Patria finsko državno podjetje in da je zato tudi finsko obrambno ministrstvo zainteresirano za to, da bi bil projekt uspešen. S finskim kolegom Seppom Kaeaeriaeinenom sta v ponedeljek poleg o dejavnostih, povezanih z nakupom oklepnikov, govorila tudi o dvostranskem sodelovanju in finskih izkušnjah s predsedovanjem Evropski uniji.