EU sredstva za projekt oskrbe s pitno vodo na območju Save

Projekt bo prispeval tudi k izboljšanju bivalnih pogojev, zmanjšanju izgub pitne vode in njenega varovanja.

Objavljeno
02. avgust 2013 13.40
*zabkar* kranj (za dokumentacijo)
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana/Kranj - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je izdal odločbo o dodelitvi evropskih sredstev za projekt oskrbe s pitno vodo na območju zgornje Save. Vrednost projekta, ki se bo predvidoma zaključil do konca leta 2015, je ocenjena na 11,1 milijona evrov, od tega bo 6,5 milijona evrov prispeval kohezijski sklad.

Kot so danes sporočili z ministrstva, projekt vključuje naložbe v ureditev stanja na vodovodnih sistemih z izgradnjo transportnega vodovoda Bašelj - Kranj z vodohranom in objektom ultrafiltracije ter transportnega vodovoda Zadraga - Naklo. Ta bo iz vodnih virov v občini Tržič zagotovil nov vodni vir za občino Naklo in rezervni vir za vodovodni sistem Kranj.

Vodovodni sistem Bašelj - Kranj bo z izgradnjo vodohrana in varovanjem vodnega vira Bašelj zajemal izgradnjo magistralnega vodovoda v skupni dolžini 9823 metrov, vodovodni sistem Zadraga - Naklo pa izgradnjo vodovodnega omrežja v skupni dolžini 6882 metrov. Z uresničitvijo projekta bo tako zgrajenega okoli 16,7 kilometra vodovodnega omrežja.

Projekt, ki obsega prispevno območje vodovodnega sistema Kranj in vodovodnega sistema Kovor - Naklo, bo med drugim prispeval tudi k izboljšanju bivalnih pogojev, zmanjšanju izgub pitne vode in njenega varovanja, navaja ministrstvo.

Iz teh sistemov se s pitno vodo oskrbuje več kot 51.000 prebivalcev, od tega okoli 45.000 v Mestni občini Kranj, okoli 900 v občini Preddvor, okoli 2000 v občini Naklo in okli 3200 v občini Naklo.

Sredstva 1,57 milijarde evrov vrednega operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture so v prvi vrsti namenjena posodobitvi ali novogradnji infrastrukture s področja okolja in prometa, v manjši meri pa tudi za projekte s področja trajnostne rabe energije, še sporoča ministrstvo.