Eurobarometer: Najbolj diskriminirani so invalidi in Romi

V Sloveniji diskriminacijo najbolj občutijo invalidi (81 odstotkov), pripadniki romske narodnosti (80 odstotkov) in starejši od 50 let (70 odstotkov).

Objavljeno
25. januar 2007 07.00
Bruselj – V Sloveniji diskriminacijo najbolj občutijo invalidi (81 odstotkov), pripadniki romske narodnosti (80 odstotkov) in starejši od 50 let (70 odstotkov). Vsi trije deleži so nekoliko večji od povprečja v Uniji, ugotavlja posebna javnomnenjska raziskava Eurobarometra. V njej izstopajo tudi odgovori o istospolno usmerjenih: komaj 13 odstotkov slovenskih anketirancev je odgovorilo, da imajo prijatelje ali znance med homoseksualci, medtem ko je evropsko povprečje skoraj trikrat višje – 35 odstotkov. Še manj, komaj 11 odstotkov vprašanih, se druži z Romi, a tudi v Uniji ta delež ni veliko večji (12 odstotkov).

Več strpnosti so Slovenci pokazali do ljudi drugih etničnih korenin – z njimi prijateljuje 61 odstotkov Slovencev (v Uniji 55 odstotkov), pa tudi drugačna veroizpoved za naše rojake (64 odstotkov) ni ovira za znanstvo (v EU 62 odstotkov). Pri invalidih se odgovori Slovencev in državljanov drugih članic Unije povsem ujemajo (55 odstotkov). Kljub vsemu je dobra polovica Slovencev (58 odstotkov) zadovoljnih s protidiskriminacijskimi ukrepi v državi, saj ugotavljajo, da je Slovenija storila dovolj za boj proti vsem oblikam razlikovanja. To precej presega povprečje v Uniji (45 odstotkov). Nasprotnega mnenja je 39 odstotkov vprašanih (v EU 51 odstotkov).

Več si preberite v tiskanem Delu.