Evro prestrašil kupce?

Na prvi dan posezonskih razprodaj je odziv kupcev v večini trgovin slabši kot v minulih letih. Drugače je v trgovinah s trendovskimi oblačili, ki so priljubljene med mladimi.

Objavljeno
08. januar 2007 17.45
Ljubljana - Na prvi dan zimskih sezonskih razprodaj je odziv kupcev v večini trgovin nekoliko slabši kot v minulih letih. Drugače je v trgovinah s trendovskimi oblačili, ki so priljubljena predvsem med mladimi.

Odziv kupcev na razprodaje je letos v večini trgovin v centru Ljubljane v primerjavi z minulimi leti nekoliko slabši, so povedali prodajalci. Nekateri so bili mnenja, da je kupce prestrašil evro, drugi so krivili nenavadno toplo vreme, ki ne vzpodbuja k nakupu zimske garderobe. Nekateri so ocenili, da ljudje ne čakajo več na razprodaje, ampak raje izkoristijo druge popuste, kot je na primer praznični decembrski popust, večina pa je mnenja, da je k slabšemu obisku prodajaln na prvi dan razprodaj pripomogla kar mešanica vseh zgoraj naštetih razlogov.

Odziv na razprodaje pa so kot dober ocenili v nekaterih trendovskih trgovinah, ki so predvsem bolj priljubljene med mladimi, in v večjih nakupovalnih središčih, kot je na primer Citypark v ljubljanskem BTC-ju. V dobro obiskanih trgovinah strahu pred evrom niso opazili, prav tako pa nova valuta ni povzročala zapletov ali občutno daljših vrst na blagajnah.

Na evro se bomo morali še navaditi

Tudi kupci v trgovinah so povedali, da jih evro od nakupov ni odvrnil. Večina jih je namreč mnenja, da je to naša nova valuta, ki se je bomo morali v vsakem primeru prej ali slej navaditi. Podobno mnenje o evru so izrazili tudi tisti, ki se razprodaj ne nameravajo udeležiti. Slednji sicer pravijo, da stvari kupujejo, ko jih potrebujejo, na razprodaje pa gredo kvečjemu "malo pogledat". Nekateri so tudi izkoristili že decembrske popuste, tretji pa se bodo zapravljanju odpovedali iz preprostega razloga - ker nimajo denarja, so še povedali.

Kontrole tržnih inšpektorjev

Glede kontrole tržnih inšpektorjev je glavna tržna inšpektorica Tržnega inšpektorata RS Andrejka Grlić pojasnila, da bodo ti tako kot vsako leto opravili kontrolo, pri kateri jih bo zanimala predvsem objava razprodaje, označenost blaga s ceno pred znižanjem in znižano ceno, preverili bodo, ali najvišji odstotek znižanja res zajema četrtino vrednosti blaga v razprodaji in ali trgovci spoštujejo roke razprodaj.

Na delu so tudi že tržni inšpektorji, ki pa bodo podrobnosti o ugotovitvah inšpekcijskih nadzorov razkrili komaj v sredo, je povedala Grličeva.

Kršitve zakona o varstvu potrošnikov

Na letni ravni je moč opaziti trend zmanjševanja števila večjih kršitev, kot je neoznačitev blaga z dvema cenama ali objava večjega odstotka znižanja, kot je to dejansko, je pojasnila Grličeva in dodala, da je k temu veliko prispeval tudi redni nadzor razprodaj. Tako inšpektorji pri nadzoru v zadnjem času v glavnem ugotavljajo manjše kršitve, pri čemer se največ kršitev nanaša na nepopolno oziroma pomanjkljivo objavo razprodaje.

Sosedi začeli z razprodajami že v soboto

Najbolj neučakani slovenski kupci so se na razprodaje že lahko podali v sosednji Avstrijo in Italijo. Na Tržaškem in Goriškem trgovci znižali cene že v soboto, poleg tega lahko razprodaje pri sosedih trajajo tudi trikrat dlje. Trgovci tam v prodajalnah pričakujejo tudi slovenske in hrvaške kupce. Razprodaje so se sicer najhitreje začele v Avstriji, kjer so trgovci cene znižali že takoj po božiču.