Evropa ne zaupa Italiji, Pahor zaskrbljen

Na volitvah februarja prihodnje leto Berlusconi ne bo (več) kandidiral

Objavljeno
09. november 2011 08.41
Posodobljeno
09. november 2011 09.12
D. P. /STA
D. P. /STA

RIM – Italijanski premier Silvio Berlusconi je po izgubi absolutne večine v poslanski zbornici napovedal odstop. To svojo napoved bo udejanil po sprejetju zakona o stabilnosti, ki ga v čim krajšem času pričakujejo v Bruslju.

Pregled javnih financ

Evropska komisija in Evropska centralna banka bosta danes s svojimi strokovnjaki začeli pregled italijanskih javnih financ. V Evropski uniji prevladuje mnenje, da je Italija prevelika za reševanje težav po grškem, irskem ali portugalskem vzorcu.

Italije ni moč hitro sanirati

Borut Pahor je za Odmeve na TV Slovenija dejal, da bo z odstopom Berlusconija nastopila kriza, ki bo še poglobila nezaupanje finančnih trgov v prihodnost Italije. Prepričan je, da se italijanskega dolga ne da hitro sanirati, ne da bi s tem celotno evropsko gospodarstvo zašlo v krizo.

Zaskrbljena Slovenija

Po besedah Pahorja si ta trenutek nihče ne predstavlja, kako bi Evropa z mehanizmi, ki jih ima, lahko pomagala Italiji, da ta ne bi zašla v resne težave. Dejal je še, da Slovenija z veliko zaskrbljenostjo gleda, kaj se bo zgodilo v naslednjih tednih v Italiji. Nenazadnje, je Italija soseda Slovenije.