Evropska komisija bo tožila Slovenijo

Evropska komisija se je odločila, da bo proti Sloveniji in še petim drugim članicam EU vložila tožbo na Sodišču Evropskih skupnosti, ker niso izdale novih ali obnovljenih dovoljenj za industrijske obrate, s katerim bi zmanjšale izpuste okolju škodljivih delcev.

Objavljeno
29. oktober 2009 15.58
V industrijski coni ne bo danskega Rockwoola
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Bruselj - Evropska komisija se je danes odločila, da bo proti Sloveniji in še petim drugim članicam EU vložila tožbo na Sodišču Evropskih skupnosti, ker niso izdale novih ali obnovljenih dovoljenj za industrijske obrate, s katerim bi zmanjšale izpuste okolju škodljivih delcev. Poleg tega je Slovenija od komisije prejela tudi končni opomin zaradi delcev PM10.

 

Kot so poudarili v Bruslju, bo Evropska komisija tožbe proti Sloveniji, Danski, Grčiji, Nizozemski, Portugalski in Španiji vložila zato, ker dve leti po roku še vedno niso izdale novih ali obnovljenih dovoljenj za preko 1500 industrijskih obratov v teh državah članicah.

 

Gre za direktivo o celovitem preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja, katere cilj je preprečiti in nadzorovati industrijske izpuste v zrak, vodo in tla. V skladu z določili direktive bi morale namreč države članice do 30. oktobra 2007 izdati nova dovoljenja ali ponovno preučiti in po potrebi obnoviti obstoječa dovoljenja za vse industrijske obrate, ki so začeli delovati pred 30. oktobrom 1999.

 

Podatki, ki so jih predložile omenjene države, po ugotovitvah Bruslja kažejo, da je v šesterici še vedno več kot 1500 obratov, za katere niso bila nikoli izdana nova ali obnovljena dovoljenja.

 

"To je nesprejemljivo in komisija bo sprejela ukrepe za zagotovitev, da države članice izpolnjujejo svoje obveznosti v skladu z zakonodajo o industrijskih emisijah," je poudaril evropski komisar za okolje Stavros Dimas.

 

Evropska komisija je poleg tega Sloveniji, Švedski in Estoniji poslala končni opomin, ker ne izpolnjujejo evropskega standarda za kakovost zraka glede koncentracije nevarnih grobih delcev v zraku, ki so znani tudi kot PM10. Omenjen standard je v veljavo stopil že leta 2005, te tri države pa niso zahtevale nikakršnega podaljšanja roka, so poudarili v Bruslju.

 

Če Sloveniji ne bo uspelo hitro odpraviti pomanjkljivosti, se ji tudi v tem primeru obeta tožba pred sodiščem ES v Luxembourgu.