Evropska komisija že opomnila Italijo

Čeprav je italijanska vlada menda že približno pol leta vedela za opomin evropske komisije, je celo pospešila postopke za postavitev dveh plinskih terminalov.

Objavljeno
26. oktober 2009 09.47
boris šuligoj
boris šuligoj
Trst - Evropska komisija je opomnila italijansko državo zaradi njenih postopkovnih nepravilnosti pri dveh načrtovanih plinskih terminalih (v Tržaškem zalivu in pri Žavljah). Opomnila jo je, da krši direktivo EU (96/82/CE) o spoštovanju varstva pred nesrečami z nevarnimi snovmi, ob tem tudi ni izdelala ustreznega varnostnega načrta in z njim ni seznanila prizadetega prebivalstva. Uradno sporočilo o tem je evropska komisija poslala združenju Greenaction Transnational in Alpe Adria Green prejšnji četrtek, vendar je bilo stališče evropske komisije italijanski vladi znano že aprila, ugotavlja Roberto Giurastante iz Greenaction Transnational. Več bo povedal na današnji tiskovni konferenci v Trstu.

 

Čeprav je torej italijanska vlada menda že približno pol leta vedela za opomin evropske komisije, je celo pospešila postopke za postavitev dveh plinskih terminalov, ob tem pa so italijanski ministri zanikali, da bi bilo v njihovih postopkih kar koli narobe in da ima Slovenija pravico ugovarjati. Združenje Greenaction je takšno obnašanje označilo kot povsem nerazumno in škodljivo za pravilen in učinkovit razvoj energetske mreže v Italiji in Evropi.

 

Evropska komisija je napovedala, da bo ocenila še druge okoljske prekrške na podlagi novih dejstev pri načrtovanih uplinjevalnikih, in potrdila, da ima Slovenija ključno pravico (po konvenciji Espoo 91) pri ocenjevanju čezmejnega okoljskega vpliva, ki bi ga imeli plinski terminali na javno zdravje in morje. Na odločitev evropske komisije so vplivale predvsem peticije okoljevarstvenih skupin Greenaction Transnational, Alpe Adria Green in poslansko vprašanje Mojce Drčar Murko. K vsemu temu so dodali tudi nove prijave, ki so jih okoljevarstveniki posredovali evropski komisiji 2. oktobra letos.

 

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela