Evropska noč brez prometnih nesreč

Po vsej Evropi so ponoči potekale številne preventivne aktivnosti pod skupnim imenom Evropska noč brez prometnih nesreč. Slovenski policisti so konec tedna poostrili nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov.

Objavljeno
18. oktober 2009 13.13
Ka.K.
Ka.K.
Ljubljana - Preventivne aktivnosti so ponoči potekale po vseh državah Evropske unije, v Sloveniji so se akciji pridružile številne vladne in nevladne organizacije. Glavni cilj mednarodnega projekta Evropska noč brez prometnih nesreč je bil opozoriti na problematiko alkohola v prometu, še posebej med mladimi.

 

Velik poudarek akcije je bil na mladih, zato so v gostinskih lokalih so spodbujali mlade, naj ne pijejo alkohola, jih ob odhodu iz lokala povabili k preskusu alkoholiziranosti, osebe, ki so držale obljubo in ostale trezne, pa so nagradili.

 

Raziskave kažejo, da so mladi med 15. in 24. letom starosti so ena najbolj rizičnih starostnih skupin v prometu, zlasti zaradi neizkušenosti, življenjskega stila, iskanja tveganj, izzivov in lastnih poti ter nenazadnje uporništva, ki se kaže tudi v nespoštovanju prometnih pravil in predpisov. Najbolj tvegano obdobje je prvo leto po opravljenem izpitu za različne kategorije motornih vozil.

Statistika o prometnih nesrečah je neizprosna. Vsak četrti umrli voznik osebnega avtomobila je iz starostne skupine od 18 do 24 let. Vozniki osebnih avtomobilov iz te starostne skupine povzročijo skoraj petino vseh prometnih nesreč. Prometne nesreče pa so velikokrat povezane tudi z vožnjo pod vplivom alkohola. Mladi med 18 in 24 letom med alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč predstavljajo 19-odstotni delež.

 

Noč brez prometnih nesreč, ki to ni bila

 

Policisti so ponoči obravnavali 35 prometnih nesreč. Od tega je v 30 prometnih nesrečah nastala le materialna škoda, v ostalih pa je bilo 8 oseb lažje poškodovanih. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so pridržali kar 38 voznikov.