Evropski denar za cestno obvoznico

Direktor DRSC Gregor Ficko jeseni napoveduje gradnjo ceste mimo Zgornjega Loga.

Objavljeno
27. julij 2013 07.53
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija – Direkcija RS za ceste (DRSC) namerava prihodnji teden objaviti javni razpis za izbiro izvajalca za gradnjo premostitvene ceste in nadvoza v Zgornjem Logu na glavni zasavski cesti Ljubljana–Litija. Naložba bo stala 9,6 milijona evrov, pri čemer bo 7,6 milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

Manjka jim še 1,3 hektarja zemljišč

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v četrtek izdalo odločbo o dodelitvi finančnih sredstev za gradnjo cestnega odseka v dolžini 1600 metrov in nadvoza čez železniško progo v dolžini 160 metrov. Direktor DRSC Gregor Ficko pravi, da se bo gradnja lahko začela že to jesen in bo predvidoma končana leta 2015. Proti trem lastnikom zemljišč poteka razlastitveni postopek, saj se ne strinjajo z ocenjeno vrednostjo zemljišč in zato zahtevajo nadomestna zemljišča. Ficko pravi, da to ne bo ovira za začetek gradnje. Do zdaj je DRSC uspelo pridobiti 92 zemljišč, manjka jim jih samo 1,3 hektara.

Tudi pločnik bo gradila država

Čeprav bi skladno z zakonom o cestah za gradnjo kolesarske steze, pločnika in postavitev javne razsvetljave ob predvideni prometnici morala del finančnih sredstev zagotoviti tudi litijska občina, je tamkajšnji župan Franci Rokavec, ki sicer pozdravlja napoved DRSC o skorajšnjem začetku gradnje, za Delo povedal, da jim denarja ne bo treba dati, ker gre za nadomestne objekte. Ficko je povedal, da je del nadvoza v naselju, zaradi česar bi morala tudi občina prispevati denar. A ker gre v tem primeru za tako majhna finančna sredstva, da bi administrativni stroški presegli vrednost litijskih stroškov naložbe, bo vse tri vzporedne objekte plačala DRSC.

To je zelo prometna cesta, ki zdaj poteka čez naselje Zgornji Log, in ki je, po podatkih DRSC iz leta 2011, obremenjena s skoraj 8300 motornimi vozili na dan. To je tudi glavna cestna povezava Litije in Šmartnega pri Litiji s prestolnico. Zaradi ozkega cestnega grla v Zgornjem Logu, ko morajo vozila prečkati tudi nivojski prehod čez železniško progo, v jutranji in popoldanski konici nastajajo tudi zastoji.

Večja varnost in pretočnost prometa

S tem projektom se bo izboljšala kakovost življenja prebivalcev Zgornjega Loga, saj bo zagotovljena večja varnost in pretočnost prometa. Skrajšal se bo tudi potovalni čas, zmanjšale se bodo emisije hrupa in znižali škodljivi vplivi na okolje, pravijo na gospodarskem ministrstvu. Prebivalci Zgornjega Loga so dolgo časa zahtevali podvoz pod železniško progo. Pravijo, da bo nadvoz kazil izgled kraja, a so se na koncu omehčali in prostorskih zahtev do države nimajo več. Ob narasli Savi bi bil namreč podvoz večkrat zalit, kar bi med gospodarstveniki gotovo povzročalo val nezadovoljstva.