Evropski denar za urgenco v Slovenj Gradcu

Po pojasnilih vlade bo večji del naložbe prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

Objavljeno
04. junij 2014 08.59
Posodobljeno
04. junij 2014 09.15
tre*BOLNISNICA SLOVENJ GRADEC
K. F., gospodarstvo
K. F., gospodarstvo
Ljubljana − »Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko je v vlogi organa upravljanja izdala odločbo o dodelitvi sredstev za projekt Urgentni center Slovenj Gradec,« so sporočili iz oddelka za obveščanje javnosti pri službi za razvoj. Po pričakovanjih službe bo center pripomogel k večji »hitrosti in učinkovitosti obravnave nujnih akutnih stanj v Koroški regiji«. Za projekt, ki je vreden  5,3 milijona evrov, bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval skoraj štiri milijone evrov.

Urgentni center Splošne bolnišnice Slovenj Gradec zdaj deluje na dveh lokacijah, pojasnjujejo v službi: »Sedanji prostori in njihova urejenost ne ustrezajo zahtevam nacionalnega projekta. Prostorske zmožnosti zdaj tudi ne omogočajo dodatnih prilagoditev prostorov ali vsaj združitev obravnave pacientov na enem samem mestu. Tako ni mogoča racionalna raba opreme. Poleg tega organizacijska razdrobljenost povzroča motnje v izrabi razpoložljivih diagnostičnih in terapevtskih danosti. Splošna bolnišnica Slovenj Gradec trenutno tudi nima prostora za opazovanje bolnikov oziroma enodnevno hospitalizacijo,« pojasnjujejo v vladni službi za razvoj.

Naložba v Urgentni center Slovenj Gradec obsega gradbeno-obrtniška dela, elektroinstalacije, strojne instalacije, zunanja dela ter dobavo opreme. Izbrana lokacija urgentnega centra je predvidena ob obstoječem delu Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

»Namen izgraditve urgentnega centra je omogočiti optimalno dostopnost do storitev ter na enem mestu omogočiti urgentnim bolnikom v vsakem trenutku hitro in učinkovito medicinsko pomoč. Vzpostavljeni bodo sodobni pogoji za izvajanje službe nujne medicinske pomoči za območje Koroške regije, vključno z združitvijo primarne in bolnišnične urgentne službe. To bo pacientu zagotovilo zdravstveno obravnavo na enem mestu in bistveno boljše možnosti diagnostične in terapevtske obravnave,« pričakujejo na ministrstvo za zdravje, ki je v vlogi posredniškega telesa odgovorno za izvajanje projekta.