Evropski komisar za zaposlovanje v Sloveniji

Andor se bo udeležil konference o reformi trga dela in se sestal s podjetnico iz Ljubljane.

Objavljeno
14. september 2012 17.26
Posodobljeno
17. september 2012 09.00
mpi/OTVORITEV MARIBORSKE ZAVAROVALNICE
Erika Repovž, Milka Bizovičar, gospodarstvo
Erika Repovž, Milka Bizovičar, gospodarstvo
Ljubljana - Danes prihaja na obisk v Slovenijo evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje László Andor, ki se bo sestal z ministrom za delo Andrejem Vizjakom.

Komisar se bo udeležil tudi mednarodne konference o reformi trga dela, ki jo organizira ministrstvo za delo in na kateri bodo poleg predstavnikov slovenske vlade, sindikatov in delodajalcev sodelovali tudi predstavniki EU in OECD.

Andor je pred obiskom v Sloveniji povedal, da od srečanja s slovenskimi predstavniki pričakuje resno razpravo o vprašanjih, ki »močno vplivajo na gospodarski položaj, socialno kohezivnost v družbi in vzdržnost socialnega zavarovanja.«

Kot je dejal, si Bruselj želi, da bi države z rigidnim trgom dela dosegle napredek k bolj dinamičnemu in vključujočemu trgu dela. To je po njegovih besedah tudi filozofija svežnja o zaposlovanju, ki ga je evropska komisija predstavila letos spomladi.

Kot je razvidno iz njegovih izjav za medije, je Andor naklonjen predlagani enotni pogodbi o zaposlitvi za nedoločen čas, ki naj bi zmanjšala segmentacijo na trgu dela in mladim zagotovila stabilnejše službe. Andor pozdravlja tudi idejo informativnih osebnih računov, saj naj bi po njegovih besedah pripomogli večji preglednosti pokojninskega sistema.

Na vprašanje, kako vidi strahove sindikaotov glede lažjega odpuščanja ter uvajanjua začasnih in občasnih del, je odgovoril, da je skrb legitimna, če reforma ni uravnotežena. Predlogu za večjo fleksibilnost na eni, morajo slediti ukrepi za večjo varnost na drugi. Kot primer je navedel vseživljenjsko učenje.

Slovenija bi se po njegovih besedah lahko zgledovala po Italiji, ki je najprej sprejela pomembno pokojninsko reformo, nato pa še reformo0 trga dela. Na referendumu zavrnjena pokojninska reforma je bila po njegovi oceni spodbudna, vendar pa preslabo usklajena s socialnimi partnerji.

Andor bo preveril izkušnjo posojilojemalke

Komisar bo obiskal tudi Volksbanko, ki je z Evropskim investicijskim skladom podpisala dogovor o financiranju mikropodjetij in samozaposlenih podjetnikov v Sloveniji.

V okviru evropskega instrumenta Progress (poleg Evropskega investicijskega sklada ga financira tudi Evropska komisija) je za 14 evropskih držav namenjenih skupno 200 milijonov evrov, v obliki posojil pa so na voljo predvsem skupinam z omejenim dostopom do posojilnega trga, kot so podjetnice, mladi podjetniki, podjetniki s posebnimi potrebami, samostojni podjetniki itn.

Skupna vrednost posojil, ki jih v letu in pol iz tega naslova lahko podeli Volksbanka, je približno 18 milijonov erov, od tega jih je polovico morala zagotoviti banka.

Namenjeni so podjetjem z do deset zaposlenimi in letnimi prihodki ter z bilančno vsoto do dveh milijonov evrov v zadnjem poslovnem letu. Podjetje mora biti plačilno sposobno. Najame lahko največ 25 tisoč evrov, moratorij na odplačilo glavnice je najmanj do konca leta 2013, najdaljša ročnost pa je do konca leta 2019.

Na Volksbanki pojasnjujejo, da je povpraševanje po posojilu veliko, zanj se zanimajo predvsem samostojni podjetniki. Ocene, koliko sredstev so že podelili, niso podali.

Z eno od podjetnic, ki je najela posojilo za razvoj svojega računovodskega, se bo danes popoldne sešel tudi komisar Andor.