Fabianija »počastili« s Kochovo arhitekturo

Ob 150-letnici Fabianijevega rojstva izdali znamko, na kateri ni njegova stavba, vendar se vpletenim to ne zdi sporno.

Objavljeno
02. februar 2015 18.05
Saša Bojc, Panorama
Saša Bojc, Panorama

Potem ko se je z odprtjem fotografske razstave Secesijska Ljubljana in Maks Fabiani sredi januarja v prestolnici začelo Fabianijevo leto 2015, s katerimi bodo počastili 150. obletnico rojstva enega najpomembnejših srednjeevropskih arhitektov, je Pošta Slovenije predstavila še priložnostno znamko. Le da je na znamki poleg portreta Maksa Fabianija na njej stavba − del Mladike −, ki je ni zasnoval on, temveč arhitekt Ciril Metod Koch.


Arhitekt in profesor na Fakulteti za arhitekturo Jurij Kobe, ki je s pomočjo svojih sodelavcev leta 2000 prenovil Mladiko, pravi, da originalni načrti ne kažejo, da bi Fabiani urejal Mladiko. Vse, kar je skupnega, je morda le ograja, pravi Kobe. »Fabianijeva je vogalna zelena hiša na Prešernovi in Šubičevi, ki je bila dekliški licej oziroma dekliška šola, prva te vrste na Slovenskem. Zatem pa je bila po Kochovih načrtih zgrajena rumena hiša z napisom Mladika, ki je bila dekliški internat, torej stavba s spalnicami in celo bazenom.

Mnogo je Fabianijevih stavb od Ljubljane do Trsta in Dunaja, a vse kažejo zelo prepoznaven tip arhitekture, ki je ni mogoče zamenjati s katero drugo. Prav tako je tudi Koch imel svoj arhitekturni rokopis,« pojasnjuje Kobe. Dodaja, da je Fabianijeva znamka s Kochovo stavbo le izkaz vsesplošnega slovenskega stanja duha in odnosa do prostora in arhitekture, ko se avtorstvo marsikomu sploh ne zdi pomembno.

Pošta znamke ne namerava umakniti iz prodaje

Na Pošti Slovenije znamke, ki so jo natisnili v 50.000 izvodih in bo v prodaji do 30. 1. 2016, ne nameravajo umakniti iz prodaje. Poudarjajo namreč, da je njihova komisija pri izboru oblikovalske rešitve na priporočilo Slovenske akademije znanosti in umetnosti sodelovala z dr. Fedjo Koširjem, profesorjem s fakultete za arhitekturo in strokovnim sodelavcem SAZU, ki je potrdil izbrani motiv znamke, čeprav je vedel, da to ni Fabianijeva arhitektura.

»Zbrana kombinacija portreta arh. Fabianija in fasade objekta Mladika je bila od vsega gradiva, ki je bilo oddano na natečaju za to znamko, likovno in semantično najbolj učinkovita. Drži, da je prikazani objekt projektiral arhitekt Koch. Toda kompleks Mladike, kjer je zdaj MZZ, je nedeljiva celota, tako da nastopa v javnih predstavah in zlasti televizijskih predstavitvah prav to pročelje kot nedvoumen emblem MZZ − in s tem kot emblem suverene slovenske državnosti, kar je najbrž glavni namen (katerekoli) poštne znamke,« so pri Pošti Slovenije navedli Koširjevo pojasnilo.

O naglici težko govoriti

Znamko s stavbo, ki je sicer del Mladike oziroma današnjega kompleksa ministrstva za zunanje zadeve, a ni delo Maksa Fabianija, temveč Cirila Metoda Kocha, je oblikoval Ivo Marko iz Studia 22 iz Ljubljane. Avtorju znamke pa se avtorstvo arhitekture očitno ne zdi pomembno: »To stavbo sem izbral, ker je prav ta najbolj razpoznavna stavba Mladike, je kot neka identiteta celote, imenovane Mladika, in tisti, ki se ukvarjajo s Fabianijem, to tudi vedo. Zato se mi zdijo očitki smešni,« nanje odgovarja oblikovalec znamke.

Znamko so slavnostno predstavili v petek v Fabianijevem domačem kraju, Štanjelu, kjer bo vrhunec letošnjega jubilejnega leta oktobra, ko bodo predstavili obnovljen vodovodni sistem v Ferrarijevem vrtu. Predstavitve znamke se je udeležil tudi Aleš Brecelj, predsednik Društva zbiralcev Nova Gorica, ki pravi, da če gre res za banalno napako, bi bilo opravičilo primerno. »Zaradi naglice se lahko hitro kaj spregleda, potem pa je lahko že prepozno. Je pa res, da nekateri zbiratelji iščejo prav znamke z napakami, zaradi česar se jim zlasti po tem, ko jih ni več v prodaji, dvigne vrednost,« pojasnjuje sogovornik.

A pravzaprav je o naglici v tem primeru sploh težko govoriti. Pošta Slovenije je natečaj za oblikovanje znamke objavila januarja leta 2014, nato je bilo približno dva meseca časa za oddajo oblikovalskih rešitev. »Komisija je s strokovnimi sodelavci oblikovalsko rešitev znamke potrdila maja leta 2014. Z aktivnostmi za tisk pa smo začeli približno tri mesece pred uradnim izidom znamke,« pojasnjujejo.