Fajonova o mogočem razpadu Evropske unije

Na Jančah so se spomnili 74. obletnice bojev z nemškim okupatorjem. Borci branijo Milana Brgleza in Milana Kučana.

Objavljeno
29. maj 2016 19.28
Janče
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Janče − Ob 74. obletnici bojev Druge grupe odredov z nemškim okupatorjem na Jančah, je danes v tem partizanskem kraju potekala spominska slovesnost, na kateri je bila slavnostna govornica evropska poslanka Tanja Fajon. Med drugim je povedala, da so pred Evropsko unijo (EU) odločilni tedni za njen obstoj.

Po prepričanju Fajonove je zelo pomembno, da tudi mlade generacije ohranjajo spomin na partizanske boje in njihove voditelje, ki so plačali visok krvni davek, »da imamo danes to lepo dvomilijonsko državo«. Hkrati je opozorila na pomanjkanje enotnosti, zrelosti in poguma v današnjem času, ko ni čisto jasno, kaj se bo z Evropsko unijo dogajalo v prihodnje. »Evropska unija danes ni nekaj samoumevnega, saj se spet gradijo meje in države so se začele nevarno izolirati,« meni Fajonova, ki je opozorila na pomanjkanje čuta za pomoč in solidarnost, kakor ga je imela partizanska vojska s komandantom Francem Rozmanom Stanetom na čelu. »EU bo čez nekaj tednov videla, kako se bo na referendumu odločila Velika Britanija. Če bo iz EU izstopila, je to lahko začetek razkroja skupnosti, ki je nastala na pogorišču vojne. Zato se je treba boriti, da bodo mlade generacije še naprej živele v prostoru brez meja,« je menila Fajonova.

Janković o propadu kapitalizma

Ljubljanski župan Zoran Janković je pred približno 800 navzočimi borci, njihovimi somišljeniki in številnimi mladimi danes obljubil, da bo oče slovenske ustave France Bučar v parlamentu dobil svoj spomenik. Obenem je izrazil prepričanje, da je ljubljanska mestna občina po strpnosti do drugačnih edina v Sloveniji in v Evropi. Izrazil je tudi upanje, da bo ena od vojašnic v Ljubljani končno spet poimenovana po narodnem heroju, velikem domoljubu in legendarnem komandantu slovenske partizanske vojske Francu Rozmanu Stanetu. Po Jankovićem prepričanju kapitalistični družbeni ureditvi ne kaže najbolje, zato bo treba ustvariti neko novo družbeno ureditev, v kateri bodo mladi imeli pogoje, da živijo v lepši in boljši domovini in svetu.

Borci obsojajo napade na Brgleza in Kučana

Zbranim na prireditvi so prebrali izjavo zaskrbljenih članov sveta ZZB NOV Slovenije nad današnjim stanjem politične kulture pri nas. Borci so se ostro odzvali na napade na predsednika državnega zbora Milana Brgleza in na obtožbe na račun prvega slovenskega predsednika Milana Kučana, češ da naj bi pred 25 leti zagrešil veleizdajo naše domovine.

»Ves slovenski narod ve, kako odločilno vlogo je Kučan ob osamosvojitvi v resnici odigral; in prav tako dobro ve, kako častno in odgovorno vodi najvišjo institucijo naše parlamentarne demokracije Milan Brglez. Zato ni mogoče razumeti nesramnih podtikanj in agresivnih napadov nanju drugače kot poskuse razkrajanja in destabiliziranja našega političnega prostora. Kot relativiziranje vseh meril in vrednot, vsega in vsakogar,« so prepričani borci.

Zgodovina

20. maja leta 1942 so se partizani, pod vodstvom legendarnega komandanta Franca Rozmana Staneta, postavili po robu številnejšemu in dobro oboroženemu sovražniku ter izbojevali zmago v takrat zasužnjeni Evropi. Ta bitka je narodom sporočala, da je nemški vojaški stroj še kako premagljiv. Okupator je takrat v boju s hrabrimi junaki Druge grupe odredov izgubil 70 vojakov, partizani enajst borcev.

Zbrane na prireditvi sta nagovorila tudi litijski župan Franci Rokavec in predsednik litijskih borcev Mirko Kaplja.