Fakin bo vajeti zavoda uradno prevzel sredi aprila

Primopredaja med odhajajočim direktorjem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Borutom Miklavčičem in njegovim naslednikom Samom Fakinom bo najverjetneje sredi aprila.

Objavljeno
30. marec 2007 20.31
Samo Fakin in Borut Miklavčič
Ljubljana - Primopredaja med odhajajočim direktorjem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Borutom Miklavčičem in njegovim naslednikom Samom Fakinom bo najverjetneje sredi aprila, so potrdili na ZZZS. Fakin je povedal, da mora najprej oceniti situacijo v hiši in se seznaniti z načinom dela, kasneje pa se bo lotil tekočih poslov.

Prezgodaj za napovedi o morebitnih kadrovskih spremembah

Prva bodo na vrsti pogajanja z izvajalci zdravstvenih storitev in za tem še sklepanje pogodb z njimi. Ob tem pa se namerava lotiti tudi uresničevanja svojega programa za dvig kvalitete zdravstvenih storitev in povečanje učinkovitosti zdravstvenega sistema. O tem, ali bo oblikoval svoj tim sodelavcev in ali bo to pomenilo kake kadrovske spremembe na zavodu, pa ni želel govoriti, saj pravi, da je še prezgodaj za take napovedi.

Novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki na ministrstvu za zdravje še čaka dokončno uskladitev, med drugim predvideva prenehanje mandata generalnemu direktorju zavoda. Fakin ocenjuje, da taka določba sploh ni potrebna, saj samo ovira in upočasnjuje stvari. Kaj se bo dejansko zgodilo in ali bo uveljavitev teh določb povzročila tudi zastoj njegovih projektov, pa bo jasno šele v prihodnosti, je še dejal.

Zdravniške organizacije nasprotovale Fakinovemu imenovanju

Med redkimi nasprotniki Fakinovega imenovanja so bile zdravniške organizacije. Kljub njihovim opozorilom so poslance očitno prepričali Fakinove izkušnje in program, saj je v četrtek v DZ dobil večinsko podporo. V zdravniških organizacijah Fakinovega imenovanja danes niso želeli komentirati, dejali so le, da so svoje mnenje povedali že pred tem.

V Zdravniški zbornici Slovenije, zdravniškem sindikatu FIDES in Zdravniškem društvu so Fakina ocenili kot neprimernega, kot glavne razloge za to pa so navedli dogodke v celjski bolnišnici (afera eritropoetin in zamude pri pregledovanju brisov), ko je je vodil Fakin. Izpostavljali so tudi njegovo slabo vlogo pri spremembah zakona o zdravniški službi kot svetovalec ministrstva za razvoj in pri pisanju uredb o dežurstvih, zato so tudi pisali poslancem in predsedniku DZ Francetu Cukjatiju.

Miklavčič potegnil poslovanje zavoda iz rdečih številk

Fakin bo na čelu ZZZS nasledil Boruta Miklavčiča, ki bo ostal zapisan v zgodovini zavoda kot direktor, ki mu je uspelo potegniti poslovanje zavoda iz rdečih številk. Leto 2005 je namreč prvič po letu 2002 zaključil brez zadolževanja. Podobno je bilo tudi lani, ko je ZZZS leto končal s 16,6 milijona evrov oz. 83,9 milijarde tolarjev presežka. Finančni načrt ZZZS za leto 2007 pa predvideva 1,952 milijarde evrov oz. 468 milijard tolarjev prihodkov ter 1,936 milijarde evrov oz. 464 milijard tolarjev odhodkov.

Fakin: Čas za vključitev medicinske stroke v organizacijo dela

Kljub temu pa Fakina čaka še veliko izzivov. Že sam si je v programu vodenja zavoda zadal povečanje pravic zavarovancev in varovanje samostojnosti zavoda. Ob predstavitvi svojega programa pred skupščino ZZZS je napovedal tudi, da je čas, da se tudi medicinska stroka vključi v organizacijo dela. Ključen bo po njegovem prepričanju sistem partnerstva, pomembno pa je predvsem, da bodo zadovoljni vsi - zavarovanci, izvajalci zdravstvenih storitev in ministrstvo, je poudaril.

Na skupščini ZZZS je izpostavil, da se bo zavzemal za širitev pravic na področju nege starejših, da se bo lotil problema bolniških staležev, da pa bo treba spremeniti tudi sistem nagrajevanja v zdravstvu, predvsem v deficitarnih poklicih. Kot pomembno je izpostavil tudi to, da bo zavod še naprej posloval brez dolgov in da se da na področju stroškov izvajalcev zdravstvenih storitev še marsikaj narediti za znižanje stroškov.

Zniževala pa se bo v prihodnjih letih tudi Fakinova plača. "Krivec" za to je uredba o plačah direktorjev v javnem sektorju, ki je med drugim znižala tudi osnovno plačo generalnega direktorja ZZZS. Tako se je s 1. marcem 2006 direktorjeva plača znižala za dva odstotka, s 1. januarjem 2007 pa še za dodatnega 1,5 odstotka. Tako je Miklavčič za mesec februar prejel 2309 evrov plače, so sporočili iz zavoda. Se bo pa plača Fakina zaradi omenjene uredbe v prihodnje še zniževala, in sicer vse do leta 2009. S 1. januarjem 2008 se bo tako znižala za dodaten en odstotek, s 1. januarjem 2009 pa še za 0,5 odstotka.