Fakin na sejo Cviklove komisije brez privoljenja koalicije

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor proračuna bi rad po nujnem postopku obravnaval predlog za soglasje k imenovanju Sama Fakina za generalnega direktorja ZZZS.

Objavljeno
14. marec 2007 10.24
Samo Fakin je prepričan, da tožilstvo lovi napačnega človeka
Ljubljana - Predsednik komisije DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan M. Cvikl (LDS) je za danes sklical nujno sejo komisije, na kateri bodo kot zainteresirano delovno telo obravnavali predlog za soglasje k imenovanju Sama Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Člani komisije iz vrst vladne koalicije so zahtevali odpoved seje, saj naj nadzorna komisija sploh ne bi imela pristojnosti za obravnavo predlogov za imenovanje.

Kot je dejal Cvikl, naj bi se na seji seznanili s Fakinovim programom, na podlagi česar bodo poslanci nato lažje sprejeli odločitev o soglasju k imenovanju novega direktorja zavoda. Po Cviklovih besedah komisija vodi proračunski nadzor tudi nad zdravstveno blagajno, ki jo bo ob morebitnem soglasju v upravljanje dobil Fakin, zato je namen vabila Fakinu predvsem razprava o problemih zdravstvene blagajne.

Poslanci Zvone Černač (SDS), Rudi Veršnik (SDS), Ciril Testen (NSi) in Kristijan Janc (SLS), vsi člani državnozborske komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ, so v torek na predsednika komisije Cvikla, naslovili poziv, naj sejo prekliče, ker "ne nameravajo sodelovati v političnih predstavah, ki jih ta uprizarja in pri obravnavi zadev, ki so v pristojnosti drugih organov oz. teles DZ in ki s parlamentarnim nadzorom nimajo nobene zveze". Ob tem Cvikla pozivajo, da ne podpisuje več dopisov o zadevah, o katerih komisija ni razpravljala in odločala, v njihovem imenu.

Podporo Fakinu napovedali v SLS in SNS, k njegovi podpori se nagiba tudi SD

Državni zbor bo predvidoma na marčevski seji odločal o soglasju k imenovanju Sama Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Do zdaj sta mu podporo napovedali SLS in SNS, k njegovi podpori se nagiba tudi SD. V SDS, LDS, NSi in DeSUS se želijo s Fakinom še sestati in bodo na podlagi pogovora z njim sprejeli odločitev. Glede podpore Fakinu se niso odločili niti v poslanski skupini nepovezanih poslancec, kjer želijo preveriti vse dodatne okoliščine Fakinove kandidature. Fakin za imenovanje v DZ sicer potrebuje navadno večino poslanskih glasov.

Fakina je pri imenovanju na mesto prvega moža zavoda na zadnji seji konec februarja podprla skupščina ZZZS. Znano pa je, da Fakin podpore ne uživa v zdravniških organizacijah, ki so ga označile kot neustreznega kandidata.