Fakin še korak bliže direktorskemu stolčku

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je podprla kandidaturo Sama Fakina za novega generalnega direktorja javne zdravstvene blagajne.

Objavljeno
28. februar 2007 17.24
Samo Fakin je prepričan, da tožilstvo lovi napačnega človeka
Ljubljana - Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je podprla kandidaturo Sama Fakina za novega generalnega direktorja javne zdravstvene blagajne. Zadnjo besedo o kandidatu bodo imeli poslanci, ki bodo o tem verjetno glasovali na marčevski seji. Fakin naj bi tako na tem položaju v naslednjem štiriletnem mandatnem obdobju nasledil Boruta Miklavčiča.

Upravni odbor zavoda je 6. februarja na podlagi ponovljenega javnega razpisa soglasno podprl imenovanje nekdanjega direktorja celjske bolnišnice Fakina za generalnega direktorja zavoda.

Danes se sicer izteče mandat generalnega direktorja Boruta Miklavčiča, ki se za ponovni mandat ni potegoval. Za primer, da postopki imenovanja ne bi bili končani, je upravni odbor zavoda oblikoval predlog, po katerem bi Miklavčič še naprej vodil zavod, in sicer kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja. Fakin je člane upravnega odbora zavoda prepričal z najboljšo predstavitvijo programa dela.

Kot je znano, se je ponovljeni razpis za naslednika Boruta Miklavčiča sklenil 27. decembra. Na prvi razpis se je prijavil le en kandidat - podsekretar na ministrstvu za promet Janez Potočnik, ki pa ni izpolnjeval pogojev, zato je zavod razpis ponovil. Miklavčič je že tedaj napovedal, da ne namerava vnovič kandidirati.

Na drugi razpis so se poleg Fakina prijavili še Bojan Uran iz Kliničnega centra Ljubljana, Matej Breznik iz farmacevtske družbe GSK, član protikorupcijske komisije Mirjan Hren, odvetnik Andrej Pitako in nekdanja predsednica uprave Poštne banke Slovenije (PBS) Romana Fišer.

Poslanske skupine večinoma še niso razmišljale o podpori Fakinu

V poslanskih skupinah o tem, ali bodo podprli kandidaturo Sama Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, večinoma še niso razmišljali in ocen o kandidatu še ne želijo dajati. Podporo Fakinu so za sedaj napovedali v poslanski skupini SLS, v DeSUS pa se za sedaj nagibajo k temu, da ga ne bodo podprli. Poslanci bodo sicer o Fakinu najverjetneje odločali na marčevski seji DZ.

V največji koalicijski stranki pravijo, da doslej kakršnih koli pogovorov o kandidatu še niso imeli. Po besedah predstavnice za stike z javnostmi poslanske skupine SDS Janje Pavlin tudi še ne vedo, kdaj bodo o tem razpravljali. Že dopoldne je sicer minister za zdravje Andrej Bručan, tudi član SDS, povedal, da se v stranki o tem še niso pogovarjali.

Tudi v LDS, NSi, SD in SNS o Fakinu še niso razmišljali. V poslanski skupini SD pravijo, da bodo o tem razpravljali, ko bodo dobili uradni predlog, poslanec SNS in podpredsednik stranke Sašo Peče pa je poudaril, da je danes še prezgodaj, da bi o tem že lahko opravili razpravo, da pa se bodo tega lotili v prihodnjih dneh.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je po današnji seji sveta DeSUS povedal, da čeprav se o kandidatu še niso pogovarjali, bi mu v tem trenutku težko dali podporo.