Falcon v Sloveniji naslednji teden?

Letalo falcon bo v Slovenijo predvidoma priletelo konec naslednjega tedna. Podrobnosti o natančni ceni za opravljeni servis - stroški naj bi po prvotni oceni znašali okoli 60.000 evrov - bodo javnosti predstavljene ob vrnitvi letala.

Objavljeno
08. oktober 2009 12.59
Ti.Kr./STA
Ti.Kr./STA
Ljubljana - Letalo falcon bo v Slovenijo predvidoma priletelo konec naslednjega tedna, saj se servis letala počasi zaključuje, so pojasnili na ministrstvu za obrambo. Ob oddaji letala v servis v švicarski Basel je bilo sicer predvideno, da bo v Sloveniji že konec septembra.

 

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, se je servis letala podaljšal, ker se je med potekom servisa pokazalo, da bo treba opraviti še nekatera dodatna servisna dela, ki prej niso bila predvidena. Podrobnosti o poteku servisa in o natančni ceni za opravljeni servis - stroški naj bi po prvotni oceni znašali okoli 60.000 evrov - bodo javnosti predstavljene ob vrnitvi letala v Slovenijo.

 

Kot je znano, je falcon 20. avgusta, potem ko je v ZDA dobil vso potrebno dokumentacijo, priletel neposredno na servis v Basel v Švico, kjer ga servisira izbrano podjetje Jet Aviation. Kot so zapisali na ministrstvu, je bilo omenjeno podjetje izbrano na podlagi ugodnejše ponudbe.

 

Vlada namerava letalo nato oddati v najem, julija pa je v ta namen tudi začela pogajanja s tremi ponudniki: Adrio Airways, Gio Poslovne aviacije in Linxairom. Najvišjo najemnino je po podatkih televizije ponudila Adria Airways, odločitve o izbiri pa še ni. Na ministrstvu zaključka postopka prav tako ne želijo komentirati, ali je med neformalnimi pogoji za najem letala tudi ta, da bi najemnik falcona oddajal v podnajem vladi.

 

Novi najemnik bo moral letalo prevzeti za najmanj štiri leta, ob podpisu pogodbe pa bo moral državi plačati tudi najmanj pol milijona evrov varščine.