Filli bo predlagal razrešitev Lombergarja

Končna odločitev bo znana čez slaba dva tedna na programskem svetu. Direktor TVS za odstop ne vidi utemeljenega razloga.

Objavljeno
10. september 2013 15.15
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika
Ljubljana - Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli se je dokončno odločil: direktor Televizije bo moral prevzeti odgovornost za sporno porabo razvojnega denarja in zapustiti direktorsko mesto. Filli gre torej v postopek razrešitve, za kar pa potrebuje še soglasje programskega sveta.

Kot nam je Filli pojasnil, mu je Janez Lombergar sicer vnovič zagotovil, da je projekt tekel korektno, a ker ugotovitve programskega sveta kažejo drugačno sliko, se je Filli odločil, da jih bo spoštoval. »To bom storil po dolžnosti, to je glede na ugotovitve programskega moja obveznost,« nam je pojasnil Filli.

Programski svetniki so namreč še pred poletjem ugotovili, da je bil denar iz kupnine za delnice Eutelstat porabljen za različne »redne« vsebine, od risank do prenosov koncertov, četudi je bil v osnovi namenjen podpori novega tematskega kanala na televiziji. Tega je predvideval novi zakon o RTV, a zakon ni nikoli stopil v veljavo (državljani ga na referendumu niso podprli), s tem pa tudi tematskega kanala nikoli ni bilo.

Programski svetniki so zato Fillija pozvali, naj ugotovi, kdo je za omenjene kršitve odgovoren ter naj sprejme ustrezne ukrepe.

»Prepričan sem, vem, da so bile presoje programsko utemeljene in da so bila vsa sredstva namensko porabljena,« pa pojasnjuje Lombergar ter pravi, da je na pobudo skupine članov, ki meni, da nekaj oddaj po njihovi presoji ne ustreza merilom za koriščenje t. i. razvojnih sredstev v enem od projektov, programski svet sprejel sklep, ki ne dopušča več možnosti argumentirane razprave, ampak zahteva le, da generalni direktor ugotovi odgovorno osebo in ukrepa.

»Seveda sem kot direktor objektivno odgovoren za vse delovanje Televizije in s tem tudi za omenjeni razvojni projekt,« je dejal Lombergar, ki se do danes še ni odločil za odstop. »Zanj ne vidim utemeljenega razloga,« nam je dejal ter dodal: »Svetniki bodo na seji glasovali in se odločili po svoji vesti in presoji. Možnost mojega morebitnega odstopa, če bi tako presodil, pa seveda obstaja vse do seje programskega sveta s to točko.«

Če bo programski svet soglašal z razrešitvijo ali če bi Lombergar odstopil, mora nato Filli objaviti razpis in prek njega poiskati novega direktorja. Tega bi po optimalnem scenariju lahko dobili v sredini novembra. Dotlej bo funkcije direktorja Televiziji opravljal kar Filli sam.