Finale

Ovse ni ne najpomembnejša ne najatraktivnejša mednarodna organizacija. Je pa ena od najbolj napornih.

Objavljeno
04. december 2005 19.30
Posodobljeno
04. december 2005 19.18
Saša Vidmajer, novinarka zunanjepolitične redakcije Dela
Ovse ni ne najpomembnejša ne najatraktivnejša mednarodna organizacija. Je pa ena od najbolj napornih. Zahteva veliko, daje malo. Z navideznimi revolucijami na vzhodu in navzkrižnimi interesi Združenih držav in Rusije je iskanje konsenza postalo še težje. Dosežek je, če si nevtralen in ne služiš interesom velikih. Predsedujoči Dimitrij Rupel po enem letu nima veliko pokazati. Nemara niti zaključne deklaracije ne. Se je splačalo?

Različnim državam predsedovanje različno pomeni. Belgiji, ki ga bo prevzela leta 2006, tako rekoč nič. Kazahstanu, ki si ga želi 2009., tako rekoč vse. Mandat je oboje: in breme in adut. Slovenija ga je zastavila ambiciozno. Predsedujoči se je tako hitro selil iz prestolnice v prestolnico, da smo mu komaj sledili. Obiskal je večino od 55 sodelujočih držav in opravil 40 potovanj, z obiski njegovih osebnih predstavnikov vred skoraj 200. S članki o Kirgiziji, Kosovu in Azerbajžanu je redno gostoval na mnenjskih straneh svetovnih časnikov. Z izjavami o »revolucijah« v srednji Aziji, »demokratičnem vetru« na vzhodu in »zamrnjenih konfliktih« na Kavkazu je kršil zakone fizike in bil navzoč na več mestih hkrati. Vseprisotnost je postala glavni atribut njegove misije Ovse. Mednarodno potrjevanje in sezona visoke diplomacije sta mu hkrati ponudila umik od manj spektakularnih tem, recimo Hrvaške.

Zvezdniški trenutek, ko je minister uspešno krmaril k vrhunskemu mednarodnemu finalu v Ljubljani, mu je odvzel domači politik, na katerega smo skoraj pozabili. Predsednik Janez Drnovšek je zasedel celoten zunanjepolitični oder: neodvisnost Kosova, samostojnost Črne gore, arbitražo s Hrvaško; in je že krenil na vzhod, Juščenku in Solani naproti.

Vmes skoraj ne bi opazili molčeče, prizadevne, profesionalne diplomatske posadke, ki niti za hip ni izstopila iz sence. Če komu, gre njej priznanje za tiha pogajanja, diskretne konzultacije in konstruktivne predloge. Ministrsko zasedanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi je finale slovenskega predsedovanja. Diplomacija je utrujena. Čas je za oddih.