Finančne malverzacije NLB v tujini?

Poslanci SDS so poslali vladi poslansko vprašanje glede poslovanja podružnic Nove Ljubljanske banke v tujini. Nekatere nepravilnosti podružnic NLB naj bi preverjala celo ameriška finančna policija.

Objavljeno
23. februar 2007 20.30
Vodja poslancev SDS Jože Tanko in poslanec SDS Jožef Jerovšek
Ljubljana - Štirje poslanci SDS so danes poslali vladi pisno poslansko vprašanje glede poslovanja podružnic Nove Ljubljanske banke (NLB) v tujini. Jože Tanko, Jožef Jerovšek, Branko Grims in Rudolf Petan v njem vlado pozivajo, da od guvernerja Banke Slovenije pridobi odgovore na 13 njihovih vprašanj. Vladi kot največji lastnici NLB pa postavljajo še dodatnih devet vprašanj glede največje slovenske banke.

"V preteklih dneh smo lahko v slovenskih medijih prebrali zapise o nepravilnostih oziroma finančnih malverzacijah, ki naj bi se dogajale v podružnici NLB v New Yorku, konkretneje v LBS banki. Takratne nepravilnosti je preverjala celo ameriška finančna policija, " so poslanci zapisali v poslanskem vprašanju.

Niti slovenska javnost niti državni zbor pa nista bila obveščena o ukrepih, ki jih je oziroma bi jih morala izvesti Banka Slovenije, še poudarjajo. "Obstaja celo upravičen sum, da so bili v nepravilnosti vpleteni takratni politični akterji iz najvišjih državnih vrhov, saj je nekdanji direktor LBS banke v New Yorku kmalu po odkritju nepravilnosti postal vodja urada takratnega predsednika vlade Janeza Drnovška," dodajajo.

Poleg tega so se v teh dneh, tako omenjena četverica poslancev SDS, pojavile informacije o nepravilnostih in nezakonitem ravnanju družbe LHB Finance, slovenske podružnice LHB Internationale, ki je v večinski lasti NLB.

Ali je Banka Slovenije sploh nadzirala poslovalnice slovenskih bank v tujini?

Poslanci SDS pozivajo vlado da od guvernerja Banke Slovenije pridobi odgovore na skupno 13 vprašanj, med drugim na to, ali sploh in kako pogosto je Banka Slovenije v preteklosti nadzirala poslovalnice slovenskih bank v tujini ter kdaj je bila Banka Slovenije obveščena o nepravilnostih v LBS banki v New York in kakšne ukrepe je sprejela po tem obvestilu.

Vlado kot največjo lastnico NLB pa med drugim sprašujejo, ali vlada načrtuje kakšno širšo preiskavo "politično-kriminalnih povezav v ozadju nezakonitega bančnega poslovanja podružnic NLB v tujini, saj se v vseh zgodbah pojavljajo politično in celo sorodstveno povezane osebe".

Kot je znano, so se informacije glede poslovanja LBS banke pojavile po tistem, ko je predsednik države za novega kandidata za guvernerja Banke Slovenije, po neuspešni kandidaturi zdajšnjega guvernerja Mitje Gasparija, predlagal sedanjega viceguvernerja Andreja Ranta.

O slednjem bo v sredo razpravljala parlamentarna mandatno-volilna komisija, kot kaže, pa tudi Rant ne bo dobil potrebne podpore poslancev. Da ga bodo podprli, so napovedali v LDS, SD in DeSUS, medtem ko v SDS, SLS, NSi in SNS Rantovi kandidaturi nasprotujejo.